Saarland vill ha Elon Musks megafabrik

Elon Musk vid Teslafabriken i Fremont i Kalifornien. Foto: Wikipedia, credit: Maurizio Pesce

Tyska delstaten Saarlands regering skrev nyligen till Teslas verkställande direktör Elon Musk, och inbjöd den amerikanska elbilstillverkaren att öppna en ny europeisk produktionsplats i västtyskland.

Tidigare hade Musk beskrivit på Twitter speciellt Tyskland som ett "ledande val" för placeringen av den planerade anläggningen. Han gav vidare en särskild preferens för en plats vid den fransk-tyska gränsen nära Beneluxregionen, som inkluderar de rika och tätbefolkade länderna i Nederländerna, Belgien och Luxemburg.

I den offentliga skrivelsen till Teslas VD sade Saarlands regering att staten uppfyllde flera viktiga kriterier för framgångsrik produktion av bilar. Bortsett från dess gynnsamma geografiska läge, har delstaten Saarland redan en bred lokal bilindustri och är välkänd som ledande inom informationsteknologi (IT) och artificiell intelligens (AI).

Tesla driver redan en europeisk monteringslinje i Nederländerna. USA- företaget söker för närvarande en ny produktionsort för att kunna öppna en andra europeisk "Gigafactory" för att producera fordon samt batterier tillsammans med den befintliga anläggningen i Nevada, USA.

Hittills består elbilstillverkarens enda företag i Tyskland av det Pruem-baserade maskinteknikföretaget Grohmann, vilket Musk förvärvade 2016 för att få tillgång till avancerad automationsteknik. Den regionala regeringen i Saarland kompletterade inbjudan till Musk med uppmaning att besöka delstatstaten för att bedöma dess kvaliteter som ett investeringsplats.

Källa: Saarlands delstatregering