Gasum öppnar sin 14:e tankstation för tunga fordon

Gasum planerar att bygga 50 tankstationer för tunga fordon i Norden. Foto: Gasum

Nu öppnar Gasum sin 14:e tankstation för tunga fordon i Sverige. Stationen i Borlänge är den första med flytande gas i Dalarna och blir en tankstation för tunga fordon. Den är en del av Gasums planer på att bygga ett nätverk med 50 tankstationer för tunga fordon i Norden fram till början av 2020-talet. Gasums nya station i Borlänge erbjuder flytande naturgas, LNG och flytande biogas ,LBG, för tunga fordon. Tankstationens geografiska läge är mycket bra i och med att den ligger i ett område i staden med stor andel tung trafik till och från terminaler samt till och från industrier.

– Vi är väldigt glada över att finnas i Borlänge och fortsätta att förstärka gasinfrastrukturen nu också i Dalarna. Eftersom de flesta av våra kunder har verksamhet i hela Sverige är stationen i Borlänge ett välkommet tillskott till nätverket av tankstationer även för dem. Intresset för gas som bränslelösning ökar stadigt och tack vare statliga klimatsubventioner som exempelvis Klimatklivet är nu över 800 gasdrivna lastbilar på väg ut på de svenska vägarna, säger Mikael Antonsson, Director Traffic, Sweden, Gasum.

Enligt de nya utsläppsmålen som EU införde 2019 ska utsläppen av koldioxid från tunga fordon minskas med 30 procent fram till 2030. Målet på nationell nivå i Sverige är att minska koldioxidutsläppen från vägtransporter med 70 procent fram till 2030 jämfört med 2010 års nivåer. Behovet av att minska utsläppen i snabb takt gör flytande gas till en bra lösning eftersom den redan finns tillgänglig och uppfyller kraven på minskade utsläpp. Stationen i Borlänge, som är öppen för alla, är det senaste tillskottet till Gasums nätverk i Mellansverige. Gasum har i dagarna fått ett investeringsstöd av Klimatklivet för en planerad biogasanläggning i Borlänge som ska producera LBG. Stationen byggs på regionens största logistikföretag MaserFrakts mark.

– Vi värdesätter vårt nära samarbete med Gasum för att möjliggöra den första stationen med flytande gas i Dalarna. Tankstationen i Borlänge är en viktig möjliggörare för MaserFrakts väg mot fossilfrihet. Det är en betydelsefull handling som görs nu och som förhoppningsvis inspirerar andra att följa efter, säger Per Bondemark, vd på MaserFrakt.