Munskydd tvingar Helsingörfärjor att varsla

Johan Nilsson / TT: M/S Sundbuss Pernille lämnar hamnen i Helsingborg med destination Helsingör. Färjan tillhör det danska rederiet Sundbusserne A/S. Arkivbild.

I augusti gick det riktigt bra fram till att de nya danska kraven kom, säger Hans Froholdt, delägare och vd i Sundbusserne A/S, till Helsingborgs Dagblad.

En stor del av de 20 anställda på det danska rederiet kommer att förlora jobbet, enligt Hans Froholdt. Det är de anställda i Danmark som varslas först och uppsägningstiden är mellan sex och tre månader.

Kanske kan vi ha trafiken igång under färre dagar eller färre timmar per dag. Vi vet inte riktigt ännu.

Om munskyddsreglerna gäller även om sex månader är det nog bättre att ställa in trafiken under en period för att rädda kvar bolaget, säger han till HD.

Danmarks restriktioner för att minska smittspridningen av coronaviruset har redan tidigare slagit hårt mot Sundsbussarna. När gränsen var stängd fick trafiken ställas in och först i augusti, när Danmark öppnade gränsen för alla svenskar, kom resenärerna tillbaka.

Runt 80 procent är svenskar, och att de numera måste ha munskydd på sig på färjan, förutom när de äter och dricker, har inte varit populärt, vilket SVT Nyheter Helsingborg tidigare har rapporterat om.

Exakt hur stor minskningen av antalet resenärer har varit sedan munskyddskravet infördes vill Hans Froholdt inte säga, eftersom det har gått så pass kort tid, men det rör sig om en stor del av både svenska och danska resenärerna.