Världens största containerfartyg sjösatt

HMM Algeciras tar 23 964 TEU och är mäter 399,9 meter långt. Foto: HMM

Världens största containerfartyg är nu sjösatt. Fartyget namngavs officiellt under en ceremoni på Daewoo Shipbuilding and Engineering, DSME, i Sydkorea. HMM Algeciras mäter 399,9 meter och 61 meter i bredd. Med en nominell TEU-kapacitet på 23 964 enheter kommer den att ta titeln som världens största containerfartyg. Fartyget beställdes i september 2018 som en av tjugo ultrastora containerfartyg, en beställning som delades mellan Sydkoreas ”Big 3”-varv, Hyundai Heavy Industries och Samsung Heavy Industries.

HMM Algeciras är den första av sju som bygges av HMM. SHI konstruerar de andra fem. Alla tolv är planerade att levereras i år. HHI konstruerar åtta fartyg på 16 000 TEU som ska levereras under andra kvartalet 2021.

HMM Algeciras kommer att köras på The Alliances Far East Europe 4-rutten med en hamnrotation som börjar vid Qingdao, Busan, Ningbo, Shanghai, Yantian, Suez Canal, Rotterdam, Hamburg, Antwerpen och London, följt av Singapore via Suezkanalen.

– För mig är det mycket meningsfullt att HMM tar leverans av den mest tekniskt avancerade containern under denna svåra tid. Jag vill gärna fira det och hoppas att HMM fortsätter att säkra en konkurrensfördel som en koreansk nationell flaggskeppsförare, säger Sydkoreas president, Moon Jae-in.

HMM har bytt sitt tidigare namn Hyundai Merchant Marine, Co. till förmån för HMM, Co.