Ny teknik varnar för kollision med cyklister

Ford har utvecklat Exit Warning som ska förhindra dörrolyckor med oskyddade trafikanter. Foto: Ford

Varje år orsakas tusentals olyckor på grund av att förare eller passagerare öppnar sin bildörr på en cyklist. Detta problem förväntas bli värre när allt fler börjar använda cykeln som transportmedel. Nu har Ford utvecklat Exit Warning, en teknik som ska hjälpa till att förhindra dörrolyckor med oskyddade trafikanter.

Exit Warning varnar förare för korsande cyklister eller andra oskyddade trafikanter när man ska öppna bildörren. Ford har sedan tidigare sensorer och teknik som gör att bilen automatiskt kan upptäcka och bromsa in för cyklister. Sensorerna varnar även föraren för trafikanter i döda-vinkeln. Om systemet upptäcker att dörröppning kan orsaka kollision sätts ett larm igång för att varna föraren eller passagerarna om faran.

– Cyklister möter dagligen säkerhetsutmaningar på våra trafikerade vägar. En av utmaningarna är bildörrar som plötsligt öppnas. Exit Warning ska hjälpa till att göra vägarna bättre för alla – oavsett om du kör på två eller fyra hjul, säger Friederike Philipsenburg, fordonsarkitekt på Ford Europa.