Airbus slog Boeing med råge i fjol

Elaine Thompson/AP/TT: En anställd vid Boeings anläggning i Renton i delstaten Washington i USA framför ett uppställt flygplan av modellen 737 Max.

Trots en del egna problem satte Airbus nytt årsbästa i fjol med 863 plan som levererades till flygbolagen, uppgav bolaget på fredagen. Därmed steg antalet leveranser med åtta procent jämfört med föregående år.

Boeing har tyngts av problemen med flygförbud för modellen 737 Max, som varit inblandat i två svåra flygkrascher. Det amerikanska bolaget har ännu inte presenterat sina årssiffror men medräknat november hade Boeing bara levererat 345 flygplan, vilket var hälften av antalet under de första elva månaderna 2018, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det är första gången sedan 2011 som Boeing inte spöar Airbus. Med siffrorna för 2019 kan Airbus också fira att bolaget gjort över 20 000 leveranser under sin 50-åriga historia.

Boeings problem drabbar även underleverantörerna. Företaget Spirit Aerosystems, som tillverkar en lång rad komponenter till 737 Max, klargjorde på fredagen att 2 800 anställda vid en anläggning i Wichita i Kansas får sparken. Det innebär att knappt 16 procent av samtliga anställda i bolaget får gå, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.