If förvärvar Viking Räddningstjänst

Ifs koncernchef, Morten Thorsrud, och Hans Petter Semmelmann, koncernchef på Viking Räddningstjänst. Foto: If

Viking är ett vägassistansföretag med verksamhet i Norge, Sverige, Danmark och Finland. Bolaget har 320 servicestationer i sitt nätverk, vilka ger service i hela Norden, och hanterar 1,5 miljoner telefonsamtal och utför cirka 460 000 assistanser årligen. Viking kommer även efter affären att drivas som ett eget företag och varumärke, med samma ledningsgrupp.

– If och Viking har samarbetat i många år och passar bra tillsammans. Överenskommelsen säkerställer ett ännu tätare samarbete, vilket blir en fördel både för bilägare och våra partners i bilbranschen. Bilägande och mobilitet är i kraftig förändring och vi vill säkerställa att vi även i framtiden kan erbjuda bra lösningar till våra kunder. Oavsett om kunden äger, hyr eller har ett annat bilupplägg ska vi säkerställa en enkel och problemfri bilhantering. Genom köpet kommer If också att kunna följa upp kunderna bättre när de behöver hjälp, säger Ifs koncernchef Morten Thorsrud.

– Jag är väldigt glad över överenskommelsen och inte minst stolt över att bli en del av Nordens största försäkringskoncern. Med If som ägare får Viking stora möjligheter att vidareutveckla verksamheten. Vi är nu i en position att expandera både geografiskt och inom nya verksamheter, säger Hans Petter Semmelmann, koncernchef på Viking Räddningstjänst.  

I flera andra länder är det vanligt att försäkringsbolag äger väghjälps- och assistansbolag, och Ifs koncernchef ser förvärvet av Viking som en naturlig förlängning av verksamheten. 

– If och Viking är båda stora nordiska företag med starka varumärken och leverantörer av trygghet i människors vardag. Företagen delar också visionen att utveckla bra digitala lösningar för kunderna och kommer att göra detta tillsammans, och ihop med andra aktörer inom mobilitet, säger Morten Thorsrud.

If förvärvar aktierna i Viking från nuvarande ägare, AAC Capital Partners och Intermediate Capital Group PLC, samt från medlemmar av koncernledningen.