Låg kronkurs lockar utländska besökare

Antalet gäster som bokat båt och boende har ökat med 32 procent. Foto: Stena Line

Valutaeffekten fortsätter att locka utländska besökare till Sverige och Stena Lines Danmarkslinjer visar en ökning under sommarens högsäsong. Det som lockar danskarna till Sverige är shopping, spa och aktiva semestrar och de stannar gärna flera dagar. Sverige och särskilt Göteborg är en populär destination för danska besökare. Det visar siffror från färjerederiet Stena Line och Göteborg o Co.

– Danskarna har återigen visat att de älskar att besöka Sverige och vi har sett en ökning på våra Danmarkslinjer med upp till 6 procent under den viktiga sommarsäsongen. Valutaeffekten lockar många utländska gäster till Sverige just nu och det är främst danska gäster som ökar, men även norska, tyska och inte minst holländska gäster visade en stor ökning under juli månad, säger Julia Kronberg, Sälj- och marknadschef för Stena Lines Danmarkslinjer.

Den låga kronkursen i Sverige gör att allt från shopping, mat och dryck, underhållning, övernattningar och aktiviteter blir billigare för de utländska besökarna. Det som främst lockar danskarna till Sverige är shopping, spa och aktiva semestrar och de stannar gärna flera dagar.

– Antalet gäster som reser tur och retur på olika dagar har sett en stadig ökning sedan förra året och fler väljer att boka både båt och boende samtidigt, säger Julia Kronberg.

Göteborg är en av de destinationer som sett en rejäl ökning. Här har antalet gäster som bokat båt och boende samtidigt ökat med 32 procent det senaste året, något som också syns i Göteborg o Co statistik. Sedan 2015 syns en stadig ökning av danska gästnätter i staden (+27 procent) och bara under 2019 har ökningen varit hela 11 procent hittills.