Kairo bygger två monorail-linjer

Monorail för Kairo. Bombardier Transportation:s andel är 2,85 miljarder US-dollar eller 2,6 miljarder euro. Orascom Constructions andel av det totala kontraktet är nära 900 miljoner dollar. Foto: Bombardier Transportation

Bombardier Transportation, Orascom Construction och Arab Contractors tilldelades kontraktet för leverans och drift av två monorail-linjer i Egypten

Kairo väljer det beprövade INNOVIA Monorail 300-systemet för två nya monorail-linjer för att ansluta Östra Kairo till den nya administrativa huvudstaden Giza den 6 oktober.

Bombardier Transportation, Orascom Construction PLC (NASDAQ Dubai: OC; EGX: ORAS) och Arab Contractors undertecknade ett avtal med National Authority for Tunnels in Cairo om att utforma och bygga två nya monorail-linjer i Egypten.

När byggfasen är klar kommer konsortiet att ansvara för drift och underhåll (O&M) för båda linjerna i 30 år. Det totala värdet på konstruktions-, bygg- och O&M-kontraktet överstiger 4,5 miljarder US-dollar (4,1 miljarder euro).

Bombardier Transportation:s andel är 2,85 miljarder US-dollar (2,6 miljarder euro). Orascom Constructions andel av det totala kontraktet är nära 900 miljoner dollar. Avtalet är föremål för tecknande av slutgiltiga underskrifter för kompletterande handlingar.

Danny Di Perna, ordförande för Bombardier Transportation, sade:

"Att bli vald som monorail-systemleverantör i Egypten är ett stort privilegium och vårt helautomatiserade monorail-system är onekligen en smart mobilitetslösning för Kairos stads framtid."

- Vårt Innovia Monorail 300-teknik har visat sig vara en banbrytare i branschen, eftersom den möjliggör snabb konstruktion av högkapacitetsöverföring av linjer till lägre kostnad. Med dess avancerade teknik, oöverträffade säkerhetsfunktioner och attraktiva aerodynamiska design kommer denna beprövade plattform dramatiskt att förbättra livskvaliteten för miljontals invånare genom att avsevärt minska deras dagliga pendlingstid samt minska trafikstockningar och deras påverkan på staden, sade Di Perna.

- Vi fortsätter att spela en integrerad roll i utvecklingen av Egyptens infrastruktur och är stolta över att vara en del av detta prestigefyllda projekt, som går ut på att bygga masstransporter över hela Kairo och den nya administrativa huvudstaden, Giza. Vi är mycket nöjda med att samarbeta med vår internationella partner Bombardier och vår lokala partner Arab Contractors om detta projekt, vilket belyser vår styrka inom transportsektorn och betonar vår position som partner för internationella entreprenörer i Egypten, särskilt på utmanande projekt, sade Osama Bishai, verkställande direktör för Orascom Construction PLC.

Kairo och Egypten drar stor nytta av projektet, som möjliggör en snabb, hållbar bekväm och framför allt säker transport för miljoner människor varje år i Kairos pulserande storstadsområde. Den första linjen kommer att sträcka sig 54 kilometer från östra Kairo till den nya administrativa huvudstaden. Den andra linjen kommer att bli 42 kilometer lång för att ansluta staden Giza.

Dessa är de första masstransportförbindelserna när det gäller att ansluta stor-Kairo-området till New Capital City och 6 October City.

Därmed förbättras mobiliteten avsevärt för egyptiska medborgare. De två linjerna kommer att kunna transportera cirka 45 000 passagerare per timme i varje riktning när den yttersta kapaciteten uppnås. Med driftshastigheter upp till 80 km/h kommer resetiden till den nya huvudstaden att bli cirka 60 minuter (för 54 km lång linje) och cirka 42 minuter för 6 oktober City (42 km lång linje).

Orascom Construction kommer att planera, konstruera och bygga all infrastruktur och civila arbeten, inklusive stationer, vägstrukturer och nya depåbyggnader.

Bombardier kommer att designa, leverera och installera den elektriska och mekaniska (E&M) utrustningen för de två linjerna inklusive 70 stycken Bombardier INNOVIA Monorail 300-tåg med fyra vagnar (280 vagnar), Bombardier Cityflo 650 signaleringsutrustning och automatisk tågstyrningsteknik, Operation Control Center, kommunikation system, dörrar för plattformsskärmar och biljettuppsamling, strömförsörjning / kraftdistributionssystem samt strålkastare och depåutrustning.