Arla effektiviserar produktionen

Mjölktank i Arlas tjänst. Foto: Timars
Mjölktank i Arlas tjänst. Foto: Timars

Bondeägda mejeriföretaget Arla har tagit beslut om strukturförändringar av produktionen i Sverige under åren 2014-2015. Totalt berörs sex mejerier av förslaget – varav två, Skövde och Göteborg, föreslås läggas ner. Samtidigt vill Arla investera  i ett nytt innovationscenter och i ny produktion.

 – Vi vill stärka vår konkurrenskraft genom att anpassa Arlas struktur och produktionskapacitet, i linje med koncernstrategin. Marknaden förändras i snabb takt, precis som i andra branscher. EMV tar andelar och internationella aktörer ökar sin närvaro i mejeridiskarna. I god tid säkrar vi nu fortsatt lönsam avsättning för våra ägares mjölk, säger Jörgen Greve, produktionsdirektör på Arla Sverige.

Enligt inriktningsbeslutet föreslås Göteborgs mejeri stängas i slutet av 2014 och produktionen av färskvaror i Göteborg föreslås till största delen flytta till Jönköping, där investeringar och nyanställningar sker i mejeriet, samt till mejerierna i Linköping och Stockholm (Kallhäll). 

Den andra stora föreslagna förändringen rör Skövde, där Arla tillverkar cottage cheese, exempelvis KESO®, i dag. Kapaciteten och läget mitt i stan förhindrar nödvändig långsiktig expansion. Enligt inriktningsbeslutet ska Arla istället investera i den stängda anläggningen i Falkenberg, där Europas största mejeri för cottage cheese föreslås öppnas i slutet av 2014 och Skövde föreslås stänga i slutet av 2015.  Strukturpaketet är i linje med Arlas koncernstrategi 2017 där en viktig del är att ha en effektiv verksamhet med fokus på kostnadskontroll och nya sätt att jobba på. Målet är att totalt i koncernen spara 2,5 miljarder danska kronor före utgången av 2015.

– Ett fortsatt effektivt Arla är viktigt och bra för oss Arlabönder, vi har därför löpande effektiviserat mejeristrukturen i till exempel Danmark, Tyskland och Storbritannien de senaste åren. Nu vill vi göra en effektivisering även i Sverige, allt för ett fortsatt starkt Arla, säger Åke Hantoft, mjölkbonde i Halland och styrelseordförande i Arla. 

De föreslagna förändringarna ger minskad energi- och klimatpåverkan, minskad kemikalieanvändning och minskat produktsvinn. Anledningen är att Arla vill flytta produktion från äldre mejerier (Göteborg och Skövde) med hög klimatbelastning från produktionen till mejerier (Jönköping och Falkenberg) med betydligt lägre miljöbelastning. Flytten av produktionen från Skövde till Falkenberg ger en minskning av transporterna eftersom det finns mycket mjölk i området kring Falkenberg som i dag transporteras långt till andra mejerier. Transporterna till och från mejeriet i Jönköping ökar enligt förslaget, men nettoeffekten blir ändå positiv, eftersom produktionen där är modernare och mer energieffektiv.