Trafikutskottet kritiserar EU-förslag om europeiska hamnar

Rotterdams Hamn. Foto: BertKnot
Rotterdams Hamn. Foto: BertKnot

EU-kommissionen vill ha nya regler för det europeiska hamnsystemet. Förslaget rör bland annat tillträde till marknaden för hamntjänster, gemensamma principer för hamninfrastrukturavgifter och ökad finansiell insyn i hamnar. Ett enigt trafikutskott anser att förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen och föreslår att riksdagen skickar ett motiverat yttrande till EU.

 EU-kommissionen menar att många europeiska hamnar i dagsläget har svag konkurrens och att specifika rättigheter för vissa hamnar men inte för andra kan leda till marknadsmissbruk. Man menar också att bristande samordning mellan hamnarna gör att de som använder hamnarna måste utföra alltför mycket administrativt arbete. Därför vill kommissionen bland annat införa gemensamma principer för avgifter för att utnyttja en hamns infrastruktur och de tjänster som är kopplade till denna. Kommissionen vill också att de hamnar som till någon del finansieras av offentliga medel ska redovisa detta så att det syns i räkenskaperna. De nya reglerna ska gälla de hamnar som ingår i det transeuropeiska transportnätet, TEN-T.

Trafikutskottet har förståelse för motiven för EU-förslaget. Utskottet delar däremot inte kommissionens uppfattning att gemensamma principer för hamninfrastrukturavgifter ska införas. Utskottet anser också att det finns oklarheter om vad som menas med att kommissionen ska få rätt att besluta om gemensamma klassificeringar av fartyg, bränslen och så vidare.

Trafikutskottet anser att EU-kommissionens förslag i sin nuvarande form strider mot subsidiaritetsprincipen. Enligt den principen ska besluten fattas på den effektivaste nivån så nära medborgarna som möjligt. Utskottet är tveksamt till om den här typen av regler ska användas för att göra det europeiska hamnsystemet mer effektivt och ifrågasätter om nya regler överhuvudtaget behövs. Om nya regler trots allt bör införas tycker trafikutskottet att det vore bättre att detta gjordes i form av ett direktiv, inte som en förordning som kommissionen föreslår. Skillnaden är, något förenklat, att en förordning ska tillämpas direkt som den är i EU-länderna medan ett direktiv sätter upp mål som länderna ska följa genom sin lagstiftning.

Trafikutskottet föreslår att riksdagen skickar ett motiverat yttrande till Europaparlamentets, rådets och kommissionens ordförande.

 

Rotterdams Hamn. Foto: BertKnot