Hur säkert är truckföraryrket?

Foto: sxc.hu

TYA har genomfört en stor undersökning för att komma tillrätta med säkerhetsproblematiken vid truckarbete.

TYA är ett samarbetsorgan mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer i transportbranschen. I TYA:s undersökning framgår bland annat att 80 procent av de tillfrågade svarar att deras truckutbildning har gett tillräckliga kunskaper för att arbeta med truck, dock undantaget de kunskaper som gäller för lastning och lossning av till exempel fordon och containrar där 25 procent uppger att truckutbildningen inte alls gav de kunskaper som behövdes.

– Detta resultat ger en viktig indikation på vi hur bör anpassa vår truckutbildning och även vad truckförarna kanske måste få mer övning och handledning i ute på arbetsplatsen, säger Maria Themptander, en av projektledarna för trucksäkerhetsprojektet.

Undersökningen pekar också på stora skillnader mellan de som arbetar uteslutande som truckförare och de som gått truckutbildning men som arbetar som lastbilsförare:

  • 16 % av de som arbetar som truckförare svarar att de saknar ett skriftligt körtillstånd för truck från sin arbetsgivare. För lastbilsförare var motsvarande andel 34 %.
  • 17 % av de som arbetar som truckförare svarar att det inte finns några skriftliga trucksäkerhetsregler hos arbetsgivaren. Hos lastbilsförarna var motsvarande siffra 28 %.

För att få en högre säkerhet i truckarbetet krävs att det är ordning på processer och rutiner som har koppling till säkerhet. Det behövs en arbetsorganisation och en arbetsmiljö som uppmuntrar till säkra beteenden.

– Det är glädjande att de som svarat på enkäten i hög grad anger att arbetsledningen inte accepterar risktagande i arbetet, även om tidsschemat är pressat. Det är ett positivt resultat som ger ett bra utgångsläge att arbeta med säkerhetskulturen på företaget, eftersom ett sådant arbete kräver ledningens engagemang, säger Maria Vigren, projektledare för trucksäkerhetsprojektet och ansvarig för webbplatsen arbetasakert.se där det finns mycket information om hur företag kan arbeta med säkra beteenden.

Fakta:TYAs trucksäkerhetsundersökning

  • Skickades ut till 3 000 personer som genomgått truckutbildning via TYAs truckinstruktörer och fått utbildningsintyg under perioden 2003 – 2013. Svarsfrekvensen blev 30 %.
  • Genomfördes av SCB på uppdrag av TYA under våren 2015.