”För långa handläggnings-tider hos Tullverket”

Gränspassage i Sverige. Foto: Wikipedia

Transportindustriförbundet har uppmärksammat problemet gällande Tullverkets handläggningstider av olika ansökningar. Handläggningstiderna är dels alldeles för långa och dels kan de inte uppskattas eller beräknas i förväg, skriver Transportindustriförbundet.

 

Detta inverkar ytterst menligt på svenskt näringslivs och svensk industris möjligheter att etablera nya uppdrag hos leverantörer som erbjuder tullagertjänster, något som på sikt också negativt kan påverka och ytterst inskränka dessas möjligheter till utökade internationella affärer.

För att ta ett exempel så kan den tid det tar från att en ansökan om komplettering av tillstånd till tullager A skickas in, till dess att denna ansökan blir tilldelad en handläggare, idag uppskattas till cirka fyra (4) månader. Själva handläggningstiden därefter tar med största sannolikhet ytterligare tid i anspråk innan ett godkännande och uppdrag mot kund kan påbörjas.

Transportindustriförbundet avser att uppvakta Regeringen för att söka få stöd för ett förslag om ökade resurser för att minska dagens handläggningstider samtidigt som Förbundet också vill trycka på att ett ifrågasättande av om Tullverkets tilldelade medel i statsbudgeten verkligen används på rätt sätt. Redan tilldelade resurser i statsbudgeten borde, enligt Transportindustriförbundet, frigöra resurser för förbättrade handläggningstider, något som Förbundet inte kan se idag då handläggningstiderna i stället tenderar att bli längre och längre.

Källa: Transportindustriförbundet