Danskt lagförslag om klampning vid cabotagebrott

Klampning innebär kvarhållande av ett fordon med en så kallad hjulboja. Foto: Wikipedia

I Danmark föreslås just nu en lag om klampning vid överträdelse av cabotageregler, enligt den svenska modellen. Det skriver Transportindustriförbundet.

Enligt Transportindustriförbundet så skedde nyligen en första omröstning i det danska folketinget, men lagförslaget vann inte tillräcklig majoritet utan återförvisades till det danska Transportutdvalg för utredning efter att det danska justitieministeriet invändningar mot förslaget.

Invändningarna handlade om ett objektivt ansvar för en dansk speditör för ett eventuellt brott mot cabotagereglerna som ett utländskt åkeri begått utan den danske speditörens vetskap. En majoritet av det danska folketinget menade att rättssäkerhetsaspekten måste utredas innan ett lagförslag om ansvar och klampning kan läggas fram i det danska folketinget.

Transportindustriförbundets jurist ser positivt på att rättssäkerhetsaspekten tas på allvar i Danmark och att ett objektivt ansvar inte utan vidare kan införas enligt det danska folketinget. Transportindustriförbundets jurist och EU-ansvarige bevakar frågan vidare.