Egypten planerar ny Suezkanal

Egypten planerar att bygga en ny kanal på drygt sju mil vid sidan av den nästan 145-åriga Suezkanalen, som förbinder Medelhavet med Röda havet.

Projektet beräknas gå på 4 miljarder dollar (cirka 27,5 miljarder kronor).

Ett 20-tal egyptiska bolag ska anlitas under ledning av Egyptens armé. De ska bland annat även bygga ett nytt industri- och logistikcenter i området, rapporterar Reuters med hänvisning till ett tv-sänt tal av ordföranden för den egyptiska kanalmyndigheten, Mohab Mamish.

-Suezkanalen är en viktig livsnerv för våra 160 fartyg, som varje år gör ett par hundra passager genom kanalen, säger Cecilia Kolga, kommunikationschef på Walleniusrederierna.

Wallenius fartyg fraktar bland annat, chartrade av transportbolag, tusentals bilar från Asien till Europa varje år.

Den femåriga utbyggnadsplanen ska öka kapaciteten, minska väntetiderna och öppna för trafik i båda riktningarna i kanalen. Satsningen är ett prestigeprojekt för Egyptens nytillträdda president Abd al-Fattah al-Sisi, som vann valet tidigare i år sedan föregångaren president Muhammad Mursi störtats i fjol.

Suezkanalen drar in cirka 5 miljarder dollar per år, intäkter som blivit allt viktigare för Egypten i takt med att turism och utländska investeringar har minskat radikalt sedan revolutionen 2011.

(TT-Reuters)