Svenska Taxiförbundet: Uber kör svart

Claudio Skubla, förbundsdirektör för Svenska Taxiförbundet.

Svenska Taxiförbundet har låtit undersöka hur Ubers förare redovisar inkört belopp i taxibilens obligatoriska kassaregister, det vill säga taxametern. Undersökningen har utförts av Gothia Protection Group och genomförts under november och december 2018. Materialet omfattar 112 taxiresor med Uber i Stockholm. 

Undersökningen visar att chaufförerna angett ett lägre pris i taxametern än det pris som redovisats på kvittot som Uber levererat via e-post efter resan. Endast i 19 fall av 112 stämde det inslagna priset på taxametern med vad som faktiskt betalades via Ubers app. Eftersom rapporteringen till Skatteverket bygger på redovisade intäkter i bilens kassaregister undanhåller Uber korrekta siffror för Skatteverket i mer än 80 procent av fallen. 

Kostnaden för undersökningens 112 resor med Uber var 23 104 kronor varav endast 7374 kronor redovisades till redovisningscentralen. Således har 68 procent av intäkterna inte redovisats till Skatteverket enligt lagstiftningens krav. 

– Svenska Taxiförbundet bedömer att Uber årligen undanhåller 700 miljoner kronor från redovisning enbart i Stockholm. Det bygger på ett antagande att Uber har 1 500 bilar i Stockholm som omsätter drygt en miljard kronor per år, säger Claudio Skubla.