Gotlandsbolagets nybygge infört i det svenska fartygsregistret

Foto: /Svensk Sjöfart

Nu har Gotlandsbolagets nybygge Visborg levererats och införts i det svenska registret.

– Fartyget är nu vårt och registrerat i det svenska skeppsregistret. Klockan närmar sig halv tio och det är beckmörkt här i Kina så det får vänta till i morgon att hissa den svenska flaggan, säger han och fortsätter: Det känns väldigt bra. Det har varit ett långt projekt och vår organisation har gjort en väldigt bra insats från början till slut. För vår kärnverksamhet hemma på Gotland innebär det en miljöförbättring och kapacitetsförstärkning.

Visborg ägs av Rederi Gotland och trafiken ska opereras av dotterbolaget Destination Gotland.

– Det är fantastiskt roligt att vi nu har fått Visborg levererad och under svensk flagg. Vi ser fram emot att hon ska komma hem och vi ska kunna sätta henne i trafik, säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland, till Sjöfartstidningen.

Han räknar med att Visborg kommer att lämna varvet i mitten av nästa vecka och resan till Sverige beräknas ta cirka 30 dagar.

– Vi går först till Oresund Drydocks i Landskrona och där ligger vi ungefär en månad för att ta ombord den sista utrustningen och trimma in fartyg och besättning.

Därefter går Visborg till hemmahamnen Visby, varefter hon inleder trafik för Destination Gotland kring månadsskiftet februari-mars.

Källa: Sjöfartstidningen/Svensk Sjöfart