Tallink bygger nytt shuttle-fartyg

Foto: Tallink Grupp

Tallink Grupp och Rauma Marine Construction har undertecknat en avsiktsförklaring för byggandet av ett nytt LNG-drivet Shuttle-fartyg för Tallinn – Helsingforslinjen. Den estimerade kostnaden för projektet är cirka 250 miljoner euro, och fartyget kommer att byggas vid Raumavarvet i Finland med beräknad leverans i slutet av 2021. Projektet kommer uppskattningsvis att bidra med 1500 manår för varvet.

Det nya fartyget kommer att drivas med dubbla bränslen, med LNG som huvudbränsle och ha kapacitet för 2 800 passagerare. Det kommer att trafikera på Tallinn - Helsingforslinjen och vidareutveckla den viktiga vägen mellan de två huvudstäderna. Fartyget kommer att byggas med den senaste tekniken och de mest innovativa befintliga lösningarna. Tallink Grupp:s mål är att bygga det mest energieffektiva och miljövänliga fartyget som trafikerar i Östersjön.

– Tallink Grupp har i årtionden investerat en hel del resurser och ansträngningar för att utveckla Tallinn - Helsingforslinjen. Med lanseringen av shuttle-trafiken för över tio år sedan, har vi byggt en bro mellan de två huvudstäderna som erbjuder regelbundna avgångar året runt och därigenom kommer de två länderna närmare varandra. Nästa steg på vår resa är den kontinuerliga utvecklingen och förbättringen av den tjänsten. Megastar var det första stora steget framåt för oss, och det nya fartyget kommer också att bli en lika stor bedrift, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink Grupp.

– Vi är också mycket glada att samarbeta med ett finskt varv för detta projekt, vilket ger värdefulla mantimmar och möjligheter för flera estniska och finska företag och leverantörer att dra nytta av detta gemensamma projekt. Tallink är ett företag som kontinuerligt utvecklas och de beslut vi fattar är ett bevis på detta. Eftersom vi fortsätter att växa och bygga vidare på vårt erbjudande mot våra kunder kommer det säkert att finnas fler nyheter att dela i framtiden.