Kambodja fullföljde återuppbyggnaden av järnvägen Phnom Penh - Poipet

Kambodjanska tågoperatörens rullande materiel i huvudstaden Phnom Penhs centrala järnvägsstation. Foto: Kambodja Royal Railway

Efter ett 45-årigt avbrott återställde järnvägsbolaget Kambodja Royal Railway passagerartransporterna den 4 juli mellan landets huvudstad. Den färdiga sträckans invigning firades med en ceremoni.

Passagerar- och godstrafiktjänster på den 385 kilometer långa norra linjen stoppades på 1970-talet på grund av inbördeskriget, vilket förstörde linjens infrastruktur.

Passagerartjänsterna återupptogs på 48 kilometer långa Poipet-Sisophon-avsnittet i början av april och sträckan Sisophon-Battambang avslutades senare under samma månad.

Battambang-Pursat-avsnittet öppnades i april och slutförandet av 166 kilometer långa Pursat-Phnom Penh-sektionen nu efter månadsskiftet en fullständig restaurering av passagerartrafiken mellan kambodjanska och thailändska huvudstäder har tagit ett avgörande steg.

Kambodjas minister för offentliga arbeten och transporter Sun Chanthol talade vid invigningsceremonin den 4 juli. Ministern sade att han skulle träffa sin thailändska kollega den 6 juli för att slutföra ett avtalsmemorandum om regler för gränsöverskridande järnvägstransporter.

Ministern sade också att Royal Railway planerar att förvärva nya lokomotiv och modern rullande materiel för rutten.

Återuppbyggnaden av linjen har finansierats med hjälp av ett lån från den asiatiska utvecklingsbanken (ADB), som har understött upprustningen eller ombyggnaden av Kambodjas 641 kilometer långa järnvägen.

Källa: IRJ