Sifo-undersökning: Här tror flest på självkörande fordon

Bild: Projektengagemang / Spacescape

Redan i höst är det planerat att förarlösa fordon ska rulla på svenska vägar. Enligt en ny rapport från Projektengagemang tror dessutom en övervägande majoritet på en självkörande framtid. Det uppger så många som nio av tio svenskar. Samtidigt vill många att onödiga parkeringsplatser då ska ersättas av grönområden, bostäder, urbana odlingar och torg.

För tredje året i rad har Projektengagemang tagit fram rapporten Samhällsbarometern som baseras på en undersökning från Kantar Sifo. I år har totalt 3 000 svenskar svarat på frågor om framtidens städer. Undersökningen visar att det finns en stor optimism kring självkörande fordon bland svenskarna. Hela 92 procent tror att det kommer vara ett vanligt fenomen på våra vägar år 2050.

En framtid med samägda och självkörande bilar skulle också innebära att behovet av parkeringsplatser kommer minska. I undersökningen uppger tre av fyra svenskar att dessa ytor i så fall ska ersättas med grönområden och parker. Därefter vill svenskarna att bostäder, urbana odlingar och torg ska byggas istället. Det svenskarna helst inte vill se är däremot kontor och shoppinggallerior.

– Självkörande fordon kommer självklart påverka trafiken, men även vår stadsmiljö och hela uppbyggnaden av våra städer. Inte nog med att parkeringsplatser kan ge plats för fler grönområden och parker, om vi inte längre behöver parkera bilar längs gatorna kommer det att finnas betydligt mer plats åt cyklister och fotgängare, vilket i sin tur kan bidra till en mer gemytlig stadsmiljö, säger Nicke Rydgren, Strategichef på Projektengagemang.

Trots att majoriteten tror på en framtid för självkörande fordon är inte lika många övertygade att det går att lita på tekniken. Varannan svensk uppger nämligen att de inte skulle lämna sina barn i ett självkörande fordon till skolan. Män och kvinnors inställning i frågan skiljer sig dock rejält. 59 procent av männen skulle inte ha några problem med att sätta sina barn i ett förarlöst fordon. Motsvarande siffra bland kvinnor är endast 39 procent.

Topp 5: Här tror flest på självkörande fordon
1. Västra Götalands län 
2. Jönköpings län 
3. Stockholms län 
4. Södermanlands län 
5. Kalmars län

Topp 5: Här tror färst på självkörande fordon
1. Dalarnas län 
2. Västernorrlands län 
3. Blekinge län 
4. Värmlands län 
5. Gotlands län