Berlinsjukhus sätter in förarlösa bussar

I samarbete med kommunala lokaltrafikbolaget BVG och sjukhuset Charité, kommer de förarlösa fordonen att testas och även användas inom sjukhusområdet fram till våren 2020. Foto: BVG

De är gula, tysta och förarlösa. Detta så kallade ”Stimuleringsprojektet”, som lanserades förra sommaren är nu bokstavligen på väg i Berlin.

Vid en maximal hastighet på 12 km/h glider de små bussarna nästan ljudlöst längs en fastställd linje över Berlinsjukhuset Charités omfattande område, som ligger i mitten av stadskärnan.

- Vi har satt oss som mål att göra Berlin till en av de ledande smarta städerna i världen, sade den tyska huvudstadens borgmästare Michael Müller nyligen.

​​​​​​​I samarbete med kommunala lokaltrafikbolaget BVG och sjukhuset Charité, kommer de förarlösa fordonen att testas och användas fram till våren 2020.

Därmed undersöks även olika sociala och mänskliga aspekter i samband förarlösa operationer. Projektbudgeten ligger på cirka 4,1 miljoner euro. Förbundsministeriet för miljö, naturskydd och kärnsäkerhet stöder projektet med cirka 3,2 miljoner euro.

Miljöminister Svenja Schulze lovade efter sin första "mjuka och problemfria åktur" med bussen, att stödja projektet, som skulle kunna bidra till att överföra fler resande till kollektivtrafiken.

- På kollektivtrafikbolaget BVG behöver ingen oroa sig för sitt jobb, sade BVG:s VD Sigrid Nikutta.

- En utbildad förare av BVG finns alltid ombord på bussen för säkerhets skull, än så länge. Och hennes styrelsekollega Henrik Haenecke, som också ansvarar för digitalisering, tillade:

​​​​​​​​​​​​​​- Med projekt som Stimulate expanderar vi vår kompetens ytterligare för att erbjuda ännu mer attraktiv kollektivtrafik med ny teknik.

Info för de som vill testa bussarna själva: De (i princip) förarlösa fordonen går från måndag till fredag ​​mellan 9 och 16 klocka. Inga biljetter behövs. Verksamheten på Charité Campus Virchow är planerad att starta i mitten av april 2018.

Källa: BVG