EasyJet förväntar 10 miljoner fler passagerare i Tyskland

EasyJet Airbus A319 lyfter från Bristol International Airport, Bristol, England. Foto: Wikipedia, kredit: Arpingstone

Bara i Berlin beräknas budgetflygbolaget easyJet få 60 procent fler passagerare, eller 5,6 miljoner, 2018 tack vare en tidigare konkurrenten Air Berlins konkurs i fjol.

Genom att lägga till fler inrikesflyg strävar det brittiska transportföretaget också efter att växa från 8 miljoner år 2017 till 18 miljoner passagerare i Tyskland, rapporterade dagstidningen Handelsblatt nyligen genom att citera bolagets europeiska chef Thomas Haagensen. EasyJet skulle kunna bli en allvarlig konkurrens till Lufthansa, för närvarande Tysklands största flygbolag.

Lufthansa köpte utrustning och plan för 40 miljoner euro av Air Berlin, som tidigare var det näst största flygbolaget i Tyskland innan det gick i konkurs i augusti 2017. EasyJet köpte de återstående delarna för ett obestämt belopp.

Medan easyJet tidigare har varit stationerat vid Schönefeld-flygplatsen i Berlin sedan 2004 har flygbolaget nu flyttat till Tegel för att ta över delar av Air Berlins-anläggningar. EasyJet planerar att ha upp till 25 plan baserade på Tegel, plan som tjänstgör till och från 40 destinationer i slutet av sommaren, förutom de 12 plan som redan ligger i Schönefeld.

EasyJets bas på Tegel är dock osäker efter att Berlins stadsregering sade att det skulle ignorera en folkomröstning där en majoritet röstade för att hålla Tegel öppen tills den mycket försenade BER flygplatsen äntligen öppnar sina dörrar 2020.

Under denna sommar kommer Berlin också att vara en bas av flygbolagets "WorldWide by easyJet" -system, som för närvarande lämnar London-Gatwick, men som planerar även att expandera till Paris Charles de Gaulle och Orly, Amsterdam och Venedig. Easyjets långdistansförsäljning kommer att utöka sitt nätverk av rabatterade flygresor även till Asien och Mellanöstern.

Källa: Local-Berlin