Blocket: ”Ökat utbud av dieselbilar på begagnatmarknaden”

Foto: Blocket

Enligt statistik från Blocket Fordon ökade utbudet av begagnade dieselbilar med 12 procent under 2017 jämfört med 2018. Snittpriset sjönk med 2 procent. Hittills i år har utbudet i riket ökat med 1 procent jämfört med samma period i fjol. Däremot, i Stockholms län, har utbudet under jämförelseperioden ökat med 17 procent.

På Blocket, där både annonser från privatpersoner och bilhandlare samlas, har utbudet av begagnade dieselbilar ökat stadigt år för år som svar på en ökad nybilsförsäljning. Den positiva utvecklingen har emellertid mattats av sedan 2013. I fjol tog den fart igen med 12 procent fler dieselbilar till salu jämfört med 2016.

– Nybilsförsäljningen av dieselbilar nådde sin topp 2012 och de största årskullarna rör sig nu ute på begagnatmarknaden. I fjol hade vi rekordmånga begagnade dieselbilar till salu. Det tillsammans med att dieselbilen inte längre framställs som ett miljövänligt alternativ gör att många vill sälja nu – särskilt i Stockholmsområdet där miljözoner varit ett hett diskussionsämne, säger Daniel Östlund, bilexpert på Blocket Fordon.

Tidigare år har snittpriserna också haft en svag stigande utveckling. År 2017 bröts den trenden. Priserna sjönk då för första gången på sex år, med 2 procent. Hittills i år har medianpriserna på dieselbilar sjunkit i snitt med 12 procent jämfört med samma period i fjol.

– Det är en reaktion på att diesel, som länge fått skattesponsring som miljövänligt alternativ, nu fått en smutsigare status. Det började med avslöjanden om vissa tillverkares utsläppsfusk och har förstärkts av debatten kring miljözoner. Vi tror att priserna kommer att fortsätta sjunka i takt med att fler bilar kommer ut på marknaden. Många vill också bli av med sina dieselbilar snabbt och sätter priser därefter, säger Daniel Östlund.

Blockets riksundersökning, i samarbete med Yougov, pekar på att bara 2 av 10 svenskar skulle välja diesel om de köpte en begagnad bil i dag. På frågan ”vågar du köpa begagnad dieselbil?” svarar 4 av 10 ja, lika många svarar nej. 

– Utanför storstadsområdena är dieselbilen fortfarande ett attraktivt alternativ, så gissningsvis kommer vi få se en rörelse av dieselbilar från stad till landsbygd. Vi ser ingen skillnad i hur lång tid det tar att sälja sin bil, vare sig man jämför fjolåret med tidigare år eller om man ser på året jämfört med fjolåret. Kanske går det till och med något snabbare just nu.