Skattereformen i USA gynnar tyska biltillverkare

Daimlers nya Mercedes-AMG S 63 4MATIC+ Coupé, byggs bland annat i USA. En amerikansk skattesänkning skulle kunna göra bilen billigare och Daimler konkurrenskraftigare i USA. Foto: Daimler

De tyska biltillverkarna Daimler och BMW kommer att kunna dra fördel av USA:s nya skattereform, skriver engelspråkiga tyska nättidningen The Local. Nu kräver en del tyska industriledare motsvarande skattesänkningar även i Tyskland.

Amerikanska skatteomläggningen innebär bland annat att bolagsskatten sänks från 35 procent till 21 procent.

För Daimler, som står bakom varumärken som Mercedes-Benz och Smart, väntas detta leda till en ökad nettovinst på cirka 1,7 miljarder euro, motsvarande 16,8 miljarder kronor.

”Reduceringen i den federala bolagsskatten resulterar i en skatteförmån som ökar koncernens nettoresultat för 2017 med cirka 1,7 miljarder euro”, sade företaget i ett uttalande.

BMW uppgav att de räknar med att skatteförändringarna kommer att ge en positiv effekt på nettoresultat för 2017 med mellan 950 och 1,55 miljarder euro.

Skattereformen på 1,5 biljoner dollar är Donald Trumps första stora seger. Samtidigt är den hårt kritiserad av demokraterna som ser den främst gynna de rika och leda till ytterligare ökad statsskuld för USA.

Källa: DI/Finwire/Local