Kina vill fyrdubbla landets etanolproduktion

Etanol är en alkohol som kan användas som bränsle för förbränningsmotorer i till exempel personbilar. Foto: Wikipedia, Flickr. credit, Jeff Egnaczyk

Även om Kina är världens fjärde största producent av etanol utgjorde landets andel endast drygt 3 procent av den globala produktionen 2015.

Den kinesiska regeringen vill nu öka produktionen till 10 miljoner ton fram till 2020, vilket vore nästan en fyrdubbling av 2015 års produktion, skriver tidskriften Bioenergy International.

För att kunna uppnå en sådan ökning behövs det dock en massiv kommersialisering.

Etanol är en alkohol som kan användas som bränsle för förbränningsmotorer i till exempel personbilar. I Sverige saluförs det bland annat som blandningen E85, med cirka 85 procent etanol och 15 procent bensin på sommaren och 75 procent etanol och 25 procent bensin på vintern.

- Vid utgången av 2013 hade kinesiska statsföretaget COFCO en total etanolproduktionskapacitet på 960 000 ton per år, bestående av 350 000 ton kassava-baserad, respektive 610 000 ton majsbaserad kapacitet. Reducerade subventioner och skatteincitament ledde emellertid till dramatiska vinstminskningar för COFCO, säger Hailong Lin, VD:n för COFCO Center of Biotechnology..

Kina började utveckla landets första generations etanolindustri år 2001 genom att använda korn som inte längre var lämpligt för livsmedelskonsumtion. Fyra pilotanläggningar tilldelades tillstånd år 2001 för att producera etanol av icke-användbar majs och vete.

I slutet av 2006 uppgick den licensierade kapaciteten till 1 miljon ton. Fem provinser - Liaoning, Jilin, Heilongjiang, Anhui och Henan - och en del av andra fyra provinser - Hebei, Hubei, Shandong och Jiangsu – började införa etanolblandad bensin och Kina blev världens fjärde största etanolproducent efter USA, Brasilien och Europeiska unionen.

Den snabba tillväxten av kornbaserad etanolproduktion, i kombination med oro över möjliga problem i samband med livsmedelssäkerhet, ledde till att regeringen började reglera majsbaserad etanol i december 2006.

Istället för att expandera majsbaserad etanolproduktion, bland annat på grund av internationella icke-regeringsorganisationernas kritik, riktades fokus istället på kassava och söt sorghum.

1993 inrättade COFCO företagets första etanolanläggning i Heilongjiang-provinsen. Den hade en årlig produktionskapacitet på 30 000 ton, som utvidgades därefter till 280 000 ton per år.

År 2007 fusionerades och rekonstruerades en annan etanolanläggning i Anhui-provinsen med en kapacitet på 320 000 ton per år. Den tredje fabriken, som startade försöksverksamheten i Guangxi-provinsen i december 2007, producerade 200 000 ton etanol per år med endast kassava som råvara. Detta var Kinas första kommersialiserade icke-kornbaserade etanolprojekt.

Den 23 juli 2010 grundade COFCO National Biofuel Research and Development Center, vars uppgift var att påskynda etanols industrialisering. I slutet av 2013 hade COFCO en total etanolproduktionskapacitet på 960 000 ton, vilket motsvarade 47 procent av produktionen.

Källa: Bioenergi International