Ny svensk metod för återvinning av bildäck

Enorma mängder gummi läggs på hög och belastar miljön, men företaget Ecorub har tagit fram en egen metod för att återvinna gummi. Foto: North Sweden Cleantech

I Europa skrotas varje år 300 miljoner bildäck. Det är med andra ord enorma mängder gummi som läggs på hög och belastar miljön. Men det västerbottniska företaget Ecorub har tagit fram en egen metod för att återvinna däcken och har dessutom ingått ett avtal med investmentbolaget Bracknor Fund som går in med 3 miljoner euro i bolaget. Nu planerar Ecorub för både ett laboratorium och en tillverkningsanläggning i Sverige.

Ecorubs historia började egentligen för drygt 20 år sedan då bolagets vd Åke Paulsson fick uppdraget att utreda möjligheterna för företaget Trelleborg Sealing Solutions Skellefteå, som då hette Skega, att återvinna gummi. Försök hade gjorts men resultatet hade bara blivit ett dyrare och dessutom sämre gummi.

– Jag ville se om det gick att öka kvaliteten och få ner kostnaden genom att blanda gummi med plast. Problemet med det var att gummi- och platsmolekylerna inte fäste vid varandra. Men genom att ta fram så kallade copylomerer, där den ena molekyländen fäster vid plast och den andra vid gummi, så fick jag det att fungera, berättar Åke Paulsson.

Att göra gummi har enligt Åke Paulsson många likheter med att baka sockerkaka. Du ska blanda samman ingredienserna i en form och sedan ställa formen i en ugn och vänta. Men för att få fram det optimala receptet kan du behöva ändra proportionerna. Efter projektet på Skega tog Åke därför processen vidare på egen hand, i sitt eget garage, där han experimenterade med receptet tills det höll måttet. I USA hittade han en tillverkare som var inne på samma spår och tillsammans startade de ett samarbete som resulterade i ett produktpatent i åtta länder.

– Han har patenten för USA och jag har dem för Europa. I USA finns för övrigt tre fabriker som tillverkar gummimattor enligt min metod. I Sverige och Europa finns än så länge ingen tillverkning men vi köper från USA och distribuerar vidare, berättar Åke.

När Åke Paulsson startade sitt arbete i mitten av 1990-talet var synen på återbruk och återvinning en helt annan än nu.
- Det var mer en kul grej som ingen hade lust att betala några pengar för. I dag är tonläget helt annorlunda och återvinning ses som en viktig faktor i det hållbara samhället.

Med tanke på den utvecklingen är det inte konstigt att Ecorubs trägna arbete nu börjar löna sig. I november stod det nämligen klart att investmentbolaget Bracknor Fund i Dubai kommer att investera 3 miljoner euro i Ecorub. Kapital som gör det möjligt för företaget att förstärka försäljningen av produkter på befintliga marknader, komplettera laboratoriet och investera i utrustning för formsprutning av ekologiskt gummi.

Ecorub bedriver också ett samarbete med ett stort kinesiskt företag och tillsammans arbetar man med att ta fram ett antal gummiblandningar med olika egenskaper. Förhoppningen är att i framtiden kunna bedriva tillverkning i Kina inom ramen för ett gemensamt ägt bolag.

– Till skillnad från tidigare finns det ett intresse för ekologiskt gummi i alla de sektorer som jag varit i kontakt med. Speciellt bilindustrin i Sverige och Europa är intresserad. Vårt gummi kan användas till allt från stänkskydd och gummiupphängningar till karosseridelar och lister. Ja, till allt utom bildäck eftersom friktionen resulterar i alltför hög värme, berättar Åke och fortsätter

– Vårt ekologiska gummi har bättre egenskaper än det traditionella gummit och minskar dessutom belastningen på miljön. Tiden är helt rätt nu och jag tror att vi har goda förutsättningar att skapa en stark position på marknaden för ekologiskt gummi.