MP-politiker: ”Dags för Alliansen att ta ansvar för färdtjänsten”

Malin Karlsson (MP) trafikpolitisk talesperson. Foto: Fredrik Hjerling

Vid trafiknämndens möte i landstinget vill Alliansen förlänga färdtjänstavtalet för Stockholms läns landsting. Miljöpartiet deltar inte i beslutet. ”Går vi med på att förlänga avtalet ger vi grönt ljus åt att låta kaoset i färdtjänsten fortsätta. Det är inte ett alternativ för Miljöpartiet, säger Malin Karlsson (MP) trafikpolitisk talesperson.

"Färdtjänsten i Stockholm fungerar inte. Färdtjänstbilar kommer för sent, uteblir och resenärer får ett dåligt bemötande. Vid dagens trafiknämnd i landstinget föreslår Alliansen att landstinget ska förlänga färdtjänstavtalet. Det vill Miljöpartiet inte" Det skriver MP i ett pressmeddelande. 
-Det är skamligt hur Alliansen sköter färdtjänsten. Det drabbar resenärerna som är beroende av den. Ingen annan grupp skulle acceptera att bli behandlad på detta vis och det ska självklart inte färdtjänstresenärerna heller behöva stå ut med, säger Malin Karlsson (MP) trafikpolitisk talesperson.

Vid budgetfullmäktige i förra veckan fick Miljöpartiet och oppositionen igenom att sociala krav i nivå med kollektivavtal ska ställas vid upphandling.
-Det är en framgång, men det räcker inte om vi ska få en fungerande färdtjänst. Vår utgångspunkt är att få en hållbar färdtjänst för både förare och resenärer och vi vill därför att landstinget tar chansen att se över hela färdtjänsten, säger Malin Karlsson. 

Miljöpartiet vill till exempel att landstinget överväger att ta över beställningscentralen. Då får landstinget bättre kontroll och det gör också att de kan ta ett större arbetsgivaransvar. Vilket också gör det tydligt för resenärerna var ansvaret ligger.
-Innan vi ingår ett nytt avtal vill vi också se om en upphandling verkligen är vägen att gå. Idag har vi en monopolsituation som skapar brist på taxibilar för brukarna. Vi vill se hur vi får en verklig valfrihetsupphandling där fler aktörer kan vinna och vara med. Det är ett sätt att få en mer hållbar färdtjänst, säger Malin Karlsson.