NCC utvecklar Brunna logistikpark

Önskebrunnen är NCC:s hittills största projekt i Brunna Logistikpark.Illustration: Cosmo Arkitektur, Christer Rabe
Det här är NCC:s tredje logistikbyggnadsprojekt i Brunna, Upplands-Bro. Vattenbrunnen, som den heter, är redan fullt uthyrd och beräknas stå klar i februari 2017.Foto: John Hardwick

Ett av Stockholmsregionens hetaste logistiklägen är Brunna i Upplands-Bro. Här satsar NCC stort på att etablera logistikfastigheter som erbjuder hög energieffektivitet och flexibilitet för maximala arbets- och godsflöden för hyresgästerna. Nu invigs inom kort NCC:s andra lagerbyggnad i Brunna Logistikpark och i början av 2017 ytterligare en logistikfastighet. Sedan lär fler följa.

NCC Property Development äger 200 000 kvm byggbar mark i Brunna, Upplands-Bro kommun, alldeles vid E18, 3 mil från Stockholm. Möjligheten finns att bygga upp till 120 000 kvm lokalyta. Här i Brunna Logistikpark satsar NCC på högmoderna, hållbara, miljöcertifierade lager- och logistiklokaler med hög flexibilitet. Redan har tre stora logistikprojekt iscensatts. I december 2015 stod första lagerhallen, Hälsobrunnen, klar för inflyttning. (Snabbt uthyrd och idag såld till Aberdeen Asset Management) Strax därefter startade NCC bygget av ännu en logistikbyggnad i Brunna, Önskebrunnen, som nu står klar för inflyttning i december 2016.

40 procent energivinst I februari 2017 är det så dags att inviga NCC:s tredje Brunna-fastighet, Vattenbrunnen. Planen är att presentera ett nytt projekt varje år och någon markbrist råder ju inte. NCC Property Development har specialiserat sig på att bygga energieffektiva logistikbyggnader, miljöcertifierade enligt det internationella systemet Breeam. Jämfört med äldre byggnader kan energivinsten bli upp emot 40 procent för hyresgästerna. NCC bygger för hög hyresgästanpassning, lokalerna kan skräddarsys för brukarens behov med möjlighet att maximera godsflödena i fastigheten. Man bygger med takhöjder på 10-12 meter, placerar pelarna för maximalt utnyttjande och bärigheten i golven ligger på 3-3,5 ton/kvm. Sprinklersystem för högt brandskydd byggs in från början. Antalet lastportar maximeras och anläggningarna dimensioneras för lastbilsekipage på 25, 5 meter.

12 meter takhöjd Logistikfastigheten Önskebrunnen som står klar nu i december 2016 är det största av de tre första logistikprojekten i Brunna Logistikpark. Det rör sig om 14 000 kvm lager- och logistikytor samt kontor. Här är takhöjden hela 12 meter och bärigheten i golven 3,5 ton/kvm. Den tredje hallen som uppförs i parken, Vattenbrunnen, är betydligt mindre, 6 600 kvm. Det är en av hyresgästerna i Hälsobrunnen, Edströms Logistics, som expanderar och även kommer att hyra hela Vattenbrunnen.Genom satsningarna på E18 och Kymlingelänken, som byggt bort bilköerna, är Brunna idag glödhett som logistikläge. Förbifart Stockholm kommer ytterligare bättra på de strategiska fördelarna för Brunna. Skyltläget vid hårdtrafikerade E18 är utmärkt. Närheten även till E4:an, Arlanda och Bromma flygplatser betyder mycket. Stockholm når man på 20 minuter, läget är perfekt för distribution i Mälardalen och Stockholmsområdet.Att bygga miljöklassat är avgörande, enligt Richard Helgesson, NCC Property Development, som påpekar att man i de äldre industri- och logistikfastigheterna eldar en hel del för kråkorna, vilket blir kostsamt för hyresgästerna.