Högt i tak i Aditros högmoderna Nykvarnanläggning

Aditros jättelager i Nykvarn är en kopia av företagets anläggning i Borås. Det är onekligen en imponerande byggnad med många lastportar som Aditro skapat. Genom att bygga extra högt i tak har man kunnat få in dubbla extraplan med fönster längs ena sidan, vilket ger ökad flexibilitet för hyresgästerna. Foto: John Hardwick
Kontorsdelen sticker av med en annan exteriör. Foto: John Hardwick
Att få ett direktspår från Svealandsbanan in i anläggningen ger miljövänliga transporter och är mycket attraktivt för hyresgästerna. Foto: John Hardwick

Aditro Logistics stora logistiksatsning i Nykvarn, invid E20, fem mil sydväst om Stockholm, är en fortsättning och en exakt kopia på det koncept företaget lanserade för något år sedan genom bygget av en 40 000 kvadratmeter stor lager- och logistikbyggnad i Borås.

Det rör sig om rena uppvisningen i hur man bygger en modern högrationell storskalig, rent av riktigt snygg anläggning, som svarar mot de krav lagerhållning och logistik ställer idag. Själva kontorsdelen i byggnaden har fått en tilltalande avvikande blankgrå exteriör och en del stora fönsterpartier som ger rymd och ljus. Med en takhöjd på 11,7 meter har det gått att bygga totalt två mellanplan som löper längs hela långsidan ovanför lastportarna. Detta har gett 11 600 kvadratmeter, vilket särskilt passar logistiken runt e-handeln. I övrigt har jätteanläggningen full takhöjd med pallställage i sex nivåer. Aditro kom snabbt igång med anläggningens andra etapp. Det var ett avtal med BSH Home Appliances, den största tillverkaren av hushållsapparater i Europa (Bosch, Siemens, Gaggenau och Neff), som skyndade på färdigställandet av hela jättelagret. BSH flyttar nu sitt nordiska lager från Eskilstuna till Nykvarn och Aditro Logistics tar över vitvarujättens logistikhantering för Sverige, Norge och Baltikum. Enligt Martin Erkisson, Aditros projektledare i Nykvarn, innebär detta att hela markplanet är fyllt och man ser fram emot att utveckla logistiken ytterligare tillsammans med BSH.

Spår och perrong Nykvarnanläggningen har också fått ett järnvägsspår med anslutning till Svealandsbanan som går direkt in i lagerbyggnaden och en 200 meter lång perrong. Det innebär att BSH kan frakta sitt gods miljövänligt med järnväg direkt från sina fabriker i Europa till sitt Nordeuropeiska lager i Nykvarn. Verksamheten planeras vara i full gång i februari 2017. Satsningen i Nykvarn är en förutsättning för att Aditro skall kunna etablera sig och utvecklas i den heta Stockholmsregionen. Logistikparken Stockholm Syd, där Nykvarn ingår, är ett kommunalägt etableringsområde på totalt 1 000 hektar. Utvecklingen drivs av Nykvarns och Södertäljes kommuner, Peab och Kilenkrysset. Svealandsbanan har sin sträckning genom regionen, E20 ligger intill och E4:an och Södertälje hamn är nära. Skavsta flygplats ligger en knapp timme bort. Med Förbifart Stockholm stärks områdets strategiska betydelse ytterligare. Logistikparkens fördelaktiga infrastruktur och attraktiva hyresnivåer borgar för en omfattande utveckling i Stockholm Syd framöver.

Ytterligare en anläggning i NykvarnAditro Logistics som genom Nykvarnanläggningen kraftigt stärker sin position i Logistiksverige erbjuder ett helhetskoncept för retail och e-handel. Utöver lagerhållning och distribution kan företaget hantera bemanning, supply chain management och IT-system hos kunderna. Företaget som ägs av Valedo Partners och ledningen i bolaget har c:a 800 anställda och en omsättning på 750 miljoner.