Företagare vill satsa på Sidenvägen

De klassiska huvudstråken för Sidenvägen, i rött. Karta: Wikipedia/NASA/Goddard Space Flight Center

Den medeltida handelsrutten Sidenvägen kan vara på väg tillbaka. Åtminstone om man får tro företagare i Norrbotten, som hoppas på en lösning för godstrafik österut, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

I Finland har Stora Enso på prov redan börjat frakta gods med järnväg via Ryssland till södra Kina.Haparanda och grannstaden Torneå skulle kunna hysa en central för godstrafiken till och från Kina, tror företagare i Norrbotten. Målet är nu att få loss runt 10 miljoner euro som ska användas till att bland annat elektrifiera den två mil långa sträckan mellan Torneå och finländska Keminmaa.

-Det är det här som är det roliga med den här idén, att den är fullt realistisk. För en ganska skälig investeringskostnad kan vi faktiskt väcka liv i den här tanken, säger Företagarnas regionchef i Norrbotten, Tomas Blomster, till SVT.

Den medeltida Sidenvägen gick från dåvarande huvudstaden Chang'an i mellersta Kina, nuvarande Xi'an, genom Centralasien till Mellanöstern. Och tanken på en fungerande infrastruktur för att frakta gods och varor från Asien till Europa är långt ifrån död. Kina satsar på en modernt upprustad Sidenväg genom att bygga järnvägar, hamnar och fabriker längs med den historiska rutten.(TT)