Full fart i transportbranschen

Foto: LRF Konsult

Billigare drivmedel gjorde att småföretag i transportbranschen 2015 förbättrade sin lönsamhet tredje året i rad. Även byggbranschen hade en positiv utveckling påverkad av fjolårets rusning inför försämringen av rot-avdragen. LRF Konsult har gjort en djupdykning i sin lönsamhetsbarometer, som publicerades tidigare i år, och konstaterar att 2015 hade småföretag inom bygg- och transportbranscherna sin bästa lönsamhet sedan 2010.

- Transportföretagen gjorde ett imponerande år 2015. Sänkta kostnader samtidigt som man ökade intäkterna gjorde att man lyckades uppnå den bästa lönsamheten hittills under 2010-talet. Det är extra kul att prognosen tyder på en fortsatt uppgång även i år, säger Pär Martinsson, chefsekonom på LRF Konsult.

Den genomsnittliga lönsamheten för småföretag inom transport och logistik landade på 21,5 procent under 2015. Enligt Pär Martinsson, kommer den största effekten på lönsamheten från minskade kostnader.-Störst påverkan kommer av att oljepriset gått till att bli mer gynnsamt vilket påverkar branschen väldigt mycket.Lönsamheten bland småföretagen inom byggbranschen nådde förra året 24,1 procent i snitt. Orderingången ökade när kunder ville hinna få byggjobb gjorda innan villkoren för rot-avdrag försämrades vid årsskiftet. Men trots att den förändringen nu är genomförd tror LRF Konsult på fortsatt stark lönsamhet för byggföretagen.-Byggbranschen är tätt förknippad med det allmänna konjunkturläget. Ränteläget är fortfarande gynnsamt för deras kunder och trots det försämrade rot-avdraget fortsätter konsumenterna att renovera, säger Pär Martinsson.I siffrorna för byggbranschen finns förstås också de företag som sysslar med nyproduktion.-Även de företagen har fått en skjuts och vi ser inte att det behovet kommer att dämpas.I rapporten har LRF Konsult även tittat på lönsamheten för företag i servicebranschen och handel. Även de uppvisar positiv lönsamhetsutveckling 2015 men framtidsutsikterna är inte lika goda där.Servicebranschen har haft flera år av ökad tillväxt men de kommande åren kommer att präglas av ökad konkurrens och prispress. När det gäller handeln är det ökade kostnader, framför allt för personal, som är det största framtida hotet mot lönsamheten.(TT)