Odense Hamn satsar miljarder på Odense Dry Port

Odense Hamns nuvarande hamnområden ska frigöras för vindkraftindustrins behov. Foto: Odense Hamn

Odense Hamn satsar miljarder på etableringen av Danmarks största hållbara torrhamn. Odense Hamn kommer att skapa Odense Dry Port - Danmarks största logistiknav med upp till 500 000 kvadratmeter på nästan en miljon kvadratmeter mellan Odense och Årslev.

Odense Hamn har köpt av staten den nedlagda försöksträdgårdsodlingen vid Årslev på Midtfyn och ska för fyra till fem miljarder danska kronor utveckla området till ett högteknologiskt och hållbart logistiknav. Odense Dry Port ska se till att hamnens stora kunder, inom vindkrafts- och offshoreindustrin, kan hänga med efterfrågan och se till att de har möjlighet att ha större lager av de mest nödvändiga delarna nära sin produktion.

Enbart planerna på den massiva utbyggnaden av havsbaserad vindkraft i EU innebär att Odense Hamns nuvarande hamnområden prioriteras för den gröna omställningens vitala  tillväxtbehov. Med Odense Dry Port kan lager- och logistikdelen flyttas bort från hamnområdet men tillräckligt nära för att minska beroendet av de internationella leveranskedjorna.

– Jag ser läget i Årslev som en viktig bit för att vi här hemma ska lyckas producera vindkraftverken och leverera de gröna kvantsprången som kan ge hela världen den hållbara energi den behöver, säger Odense Hamns vd Carsten Aa.

– Tanken är att allt på och runt torget ska tänkas grönt. Det finns god tillgång till el- eller vätgasbilar via motorvägen och på sikt kan vi jobba med att använda järnvägen, eftersom spåren går precis förbi och här med tiden finns plats för transportdrönare att enkelt ta sig till och från. Det är en språngbräda till framtiden mitt i Danmark för de företag som skapar den gröna energiutveckling som vi så väl behöver, säger Carsten Aa.

Odense Dry Port kommer att ligga i ett område som är nästan jämnt fördelat mellan Odense kommun och Faaborg-Midtfyns kommun och i Faaborg-Midtfyns kommun välkomnar borgmästare Hans Stavnsager de storskaliga planerna.