Åbo hamn får en modern passagerarterminal

Vinnaren av arkitekttävlingen för passagerarterminalen för Åbo hamn-projekt som arrangerades av Åbo hamn, som startade i höstas, utsågs bland tre tidigare framgångsrika förslag genom juryns enhälliga beslut. Alla förslag behandlades anonymt under tävlingen och PES-Arkkitehdit Oy visade sig vara vinnaren av tävlingsförslaget. Illustration: PES-Arkkitehdit Oy

Det vinnande bidraget i arkitekttävling om Åbo hamn har tagits fram av arkitektbyrån PES-Arkkitehdit Oy, som också arbetat med passagerarterminalen på Busholmen i Helsingfors.

Passagerarterminalen Origami får sitt namn av byggnadens vinklar och syftar på den japanska konsten att vika papper.

Passagerarterminalen Origami får sitt namn av byggnadens vinklar och syftar på den japanska konsten att vika papper.

Ville göra en låg byggnad

Arkitekten Eleanna Breza säger att ytterligare en skillnad mellan terminalerna i Helsingfors och Åbo är närvaron av ett historiskt landmärke. Arkitekterna ville göra en låg byggnad, som inte störde den unika miljön och som gav passagerare en fin utsikt mot Åbo slott och staden.

Tallink Siljas femtioåriga terminal i Åbo hamn har snart gjort sitt. Det har också konceptet att dela terminal med konkurrenten Viking Line i samma hamn gjort. Om allt går enligt planerna ska de två rederierna ha en gemensam passagerarterminal i Åbo 2026.

Det första steget mot en sådan terminal togs i Åbo i Forum Marinum på tisdagen, då vinnaren i bolaget Åbo hamns arkitekttävling avgjordes. Den nya passagerarterminalen blir Åbo hamns, och kommer att användas av rederierna.

Det vinnande bidraget präglas av sneda triangulära ytor

Bland de tre förslag som gick vidare från tävlingens första skede valde juryn arkitektbyrån PES-Arkkitehdit Oy:s bidrag Origami till vinnare. De två övriga finalbidragen var Fokka av JKMM Arkkitehdit och Aallonharja av Zaha Hadid Architects.

Det vinnande bidraget får sitt namn av arkitekturens sneda triangulära ytor. Projektchef Pekka Mäkelä säger att idén till passagerarterminalen föddes på ett organiskt sätt. Samspelet med havet, och respekten för slottsmiljön var viktig.

PES-Arkkitehdit har tidigare jobbat med passagerarterminalen vid Helsingfors-Vanda flygplats och med terminalen på Busholmen i Helsingfors. Terminalen i Åbo hamn skiljer sig från dessa främst sett till passagerarmängden.