Stor risk för långa köer på Arlanda

Stor risk att sommarens resenärer får vänta orimligt länge på att komma igenom säkerhetskontrollen. Avarn Security

Situationen med långa köer till säkerhetskontrollen på Arlanda riskerar att kvarstå och förvärras. Det varnar säkerhetsföretaget Avarn Security för. Bakgrunden är det snabbt ökande resandet i kombination med personalbrist.

Avarn Security sköter på Swedavias uppdrag säkerhetskontrollerna på Arlanda.

– Vi jobbar sedan i höstas intensivt med att rekrytera och utbilda mer personal för både sommarjobb och fasta tjänster på Arlanda, men det är hård konkurrens om de jobbsökande. Tyvärr finns det en stor risk att sommarens resenärer får vänta orimligt länge på att komma igenom säkerhetskontrollen, säger Lena Johansson, regionchef på Avarn Security.

Under pandemin tvingades Avarn Security kraftigt minska antalet anställda vid säkerhetskontrollen. Nu hinner företaget inte rekrytera i den snabba takt som resandet ökar. I april i år reste mer än sex gånger som många från Arlanda som ett år tidigare.

– En flaskhals är också Länsstyrelsens och Transportstyrelsens säkerhetsprövning av alla nya anställda. Den kontrollen måste givetvis göras noggrant, men tar sedan i vintras på tok för lång tid, säger Lena Johansson.