Bring installerar 58 nya laddpunkter

Brings nya laddpunkter ska vara på plats i sommar. Foto: Bring

Bring lägger en stor beställning av både snabbladdare och vanliga elbilsladdare. Installationen av de nya laddpunkterna ska påskynda omställningen till elfordon i verksamheten. Investeringen möjliggörs bland annat av ett bidrag från Klimatklivet.

Den nya investeringen innebär att fler leveranser i och mellan Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping kan genomföras med eldrivna fordon. Totalt handlar det om 58 laddpunkter varav 12 av dessa är snabbladdare. I sommar när laddstationerna är på plats möjliggörs många fler leveranser på el.

– Vi kan inte vänta på att publik laddning ska bli redo att möta alla våra behov. Vi måste ställa om våra fordon nu, så därför måste vi själva sätta upp laddinfrastruktur för att kunna ladda våra elbilar. När vi adderar de nya laddpunkterna säkerställer vi att vi kan ladda totalt 102 fordon samtidigt - och totalt upp till 400 bilar per dygn, säger Catherine Löfquist, hållbarhetschef på Bring.

Bring har som mål att vara fossilfria i Sverige 2025, det vill säga redan om tre år. Satsningen på el spelar en stor och viktig roll i det arbetet. Genom att installera de här nya laddpunkterna räknar Bring med att spara tusentals ton koldioxid per år.

Bring har tidigare meddelat att man i ett samarbete med Einride kommer att börja köra vissa linjetrafiksträckor med tunga ellastbilar. De fordonen planeras vara i bruk innan sommaren, och en förutsättning för att den satsningen ska lyckas är att fordonen har tillgång till snabb och tillgänglig laddning.

– De här fordonen har så stora batterier att det är en förutsättning för driften att kunna ladda dem med rejäl effekt på ett förutsägbart sätt. Vi investerar ju nu i ett antal 150 kilowatt snabbladdare på tre olika terminaler, och säkrar därmed att vi vet på vilket sätt och när fordonen kommer att ladda, vilket underlättar planeringen av logistikflödet, säger Catherine Löfquist.

Detta tack vare ett stort avtal med laddoperatören Eways som levererar en helhetslösning med nyckelfärdig installation av smarta laddstationer som är uppkopplade till Eways molntjänst. Upphandlingen som Eways vann innefattar förutom själva hårdvaran också en mjukvara som gör det lättare att optimera laddningen.