MAN:s bussegment påverkas negativt av pandemin

MAN:s fabrik i tyska München. MAN Truck & Bus bygger också sina MAN- och NEOPLAN-turbussar vid MAN-fabriken i Ankara, Turkiet, medan stadsbussarna i Lion's City-serien huvudsakligen tillverkas vid fabriken i Starachowice i Polen. Foto: MAN

Den kommersiella tyska fordonstillverkaren MAN Truck & Bus kan njuta av en betydande ökning av lastbilar och skåpbilar, men inte oväntat är det fortfarande en nedgång för bussar.

Pandemin påverkar de olika typerna av fordon väldigt olika. Generellt sett tar näringslivet fart igen och det påverkar efterfrågan på skåpbilar och lastbilar positivt.

Smittskyddshänsyn påverkar fortfarande både turistresandet med buss och kollektivtrafik. I MAN:s fall är det fortfarande en nedgång i bussförsäljningen.

Från 2020 till 2021 är det en nedgång med 13 procent till knappt 5 000 enheter. En ljuspunkt är dock den tyska hemmamarknaden, där bussförsäljningen nästan bibehölls från 2020 till 2021.

Upp för varor och last

Vans är en relativt ny produktgrupp för MAN, men de lyckas bra i detta segment. Ökningen från 2020 till 2021 är hela 26 procent till över 22 000 enheter. På last kan MAN peka på en ökning med 14 procent till cirka 67 000 enheter.