Norwegian stärker sin finansiella ställning

Norwegians esultat för tredje kvartalet uppgick till 169 miljoner Norska kronor, Foto: Norwegian

Norwegian presenterade idag sitt finansiella resultat för tredje kvartalet. Bolagets resultat visar på en fortsatt positiv utveckling efter en framgångsrik rekonstruktionsprocess i maj. Efterfrågan på flygresor ökar nu på samtliga av bolagets marknader. Dessutom ligger bokningsnivån nu högt ända fram till sommarsäsongen 2022.

– Resultatet för tredje kvartalet visar tydligt att åtgärderna vi har genomfört för att säkra företagets framtid har lyckats genom att vi har minskat företaget skulder, samtidigt som vi förbättrar kostnadseffektiviteten. Vi upplever också en positiv trend när det gäller bokningar för resor framöver. Allt fler passagerare väljer att boka Norwegians linjenät i Europa. Det är ett ekonomiskt stärkt Norwegian som nu står inför en vanligtvis krävande vintersäsong, säger Geir Karlsen, vd för Norwegian.

Resultatet före skatt (EBT) uppgick till 169 miljoner NOK, jämfört med en förlust på 980 miljoner NOK under samma period 2020. Under tredje kvartalet reste nästan 2,5 miljoner passagerare med Norwegian jämfört med bara en miljon under samma period förra året. Kapaciteten (ASK) ökade med 130 procent och passagerartrafiken (RPK) ökade med 177 procent jämfört med tredje kvartalet 2020.

Kabinfaktorn landade på 73,1 procent, en ökning med 12,5 procentenheter. Den genomsnittliga destinationslängden ökade också med 20 procent. Mot slutet av tredje kvartalet består bolagets flotta nu av 51 flygplan.

Företagets fortsatta fokus på kostnadseffektivisering i hela organisationen, tillsammans med god likviditetshantering, har bidragit till en solid finansiell ställning för företaget, med 7,6 miljarder norska kronor i likvida medel.

Inför vintersäsongen är Norwegians finansiella ställning starkare än under tidigare år bland annat tack vare den effektiva kostnads- och utgiftseffektiviseringen. Trenden är att allt fler passagerare väljer Norwegian när de reser med flyg. Antalet bokningar fortsätter att vara positivt inför det kommande året.