Varannan svensk tror på autonoma fordon

Totalt intervjuades 1054 personer i åldern 18-79 år om framtidens resande. Foto: Kvdbil

Varannan svensk tror att vi kommer att åka runt i självkörande bilar om 30 år. Däremot tror de flesta att sådant som flygande bilar, Hyperloop och passagerardrönare fortsatt bara kommer vara drömmar och fantasier – trots att tekniken redan finns. Det visar en Sifo-undersökning från bilförmedlaren Kvdbil.

Fullt självkörande bilar som inte kräver mänsklig interaktion, så kallade nivå 5-bilar, finns än så länge bara på ritbordet, men år 2050 tror nästan varannan svensk (46 %) att den här typen av fordon kommer vara ett vanligt inslag i trafiken. Män och personer i åldersgruppen 35-55 år tror mest på självkörande bilar. Andra futuristiska transportlösningar ligger däremot längre bort i tiden, tror de allra flesta. Ändå finns redan alltifrån Hyperloop till flygande bilar, åtminstone som prototyper.

De små flygande farkosterna har blivit större. I dag finns det drönare som kan transportera paket såväl som människor, så kallade passagerardrönare eller flygtaxi. Bland annat har Hyundai tillsammans med Uber byggt en drönare som kan ta fem passagerare, har en flyghöjd på 300-600 meter ovan jord, och kan flyga cirka 96 km innan den behöver laddas igen. 

x

Bara 4 procent av svenskarna tror på taxitransporter ovan molnen år 2050. Foto: Hyundai/Uber

Ett tåg som svävar på och drivs framåt av magnetfält. Finns i dag i Tyskland och i flera asiatiska länder, men i begränsad utsträckning. Världens snabbaste maglevtåg är Shanghai Maglev med en topphastighet på 431 km/tim. Men det är ett rekord som snart kan komma att slås. I kinesiska Chengdu visades tidigare i år upp en prototyp som ska kunna färdas i 800 km/tim. 

x

11 procent av svenskarna tror att Maglevtåg kommer att finnas i Sverige år 2050. Män och personer i åldersgruppen 18-34 år tror mest på Maglevtekniken. Foto: Shutterstock
 

Bilar som flyger kan låta som science fiction, men det är det inte. Tidigare i år avverkade en flygande bil-prototyp en 35 minuter lång testflygning mellan de två slovakiska städerna Nitra och Bratislava. Efter flygturen fällde den in vingarna och gjorde sig redo för körning in mot den slovakiska huvudstaden. 

x

Bara 2 procent av svenskarna tror på flygande bilar som ett färdmedel år 2050. Foto: Klein Vision Air Car

Hyperloop-konceptet, en slags rörpost i överljudsfart, lanserades först av rymdentreprenören och Teslaägaren Elon Musk, men utvecklas i dag av andra. Företaget Virgin Hyperloop skrev historia när man den 8 november 2020 transporterade de första människorna i en Hyperloop. Hastigheten? 1 080 km/tim. I dag finns en testbana för Hyperloop i USA. Nästa år öppnar också en i Nederländerna. 

x

5 procent av svenskarna tror att Sverige kommer ha en Hyperloop för kommersiell trafik år 2050. Foto: Virgin Hyperloop.

Efter den tragiska Hindenburgkatastrofen 1937 såg det ut som luftskeppen för alltid hade förpassats till historiens sophög, men nu växer en ny generation luftskepp fram som ska revolutionera luftfarten. 2024 är det tänkt att världens största luftskepp, Airlander 10, ska sätta av mot skyarna. Farkosten har plats för cirka 100 passagerare och kan sig till planetens mest otillgängliga platser, nästintill ljudlöst och koldioxidfritt. 

x

Bara 1 procent av svenskarna tror på luftskepp som ett sätt att resa år 2050. Foto: Hybrid Air Vehicles