Robotarm ansluten till AutoStore på Solar

"Kraven på effektivitet och utveckling är höga, och hos Solar vill vi vara en del av den robotiska och tekniska utvecklingen" Sondre Ressem, VP Operations på Solar

Efter att ha implementerat AutoStore 2018 ökade Solars plockproduktivitet markant. Så frågade de sig själva, "vad är nästa steg?". Idag är de den första kunden som placerar robotplockningsenheten eOperator i en produktionsmiljö.

1919 förutspådde en ung visionär från Danmark hur industrialisering och elektrifiering skulle skapa ett behov av elektriska komponenter. Det fick honom att skapa Solar, ett företag som nu är börsnoterat, har 3 000 anställda samt har dotterbolag i fem länder.

Över hundra år efter start, präglas Solar fortfarande av samma visionära anda med en fast tro på ny teknik. Denna attityd, kombinerat med snabba och exakta leveranser, gör det naturligt för Solar att vara de första som testar AutoStore och Element Logics senaste teknik för robotplockning. Därmed är man en av världens första företag att automatisera plockning på detta sätt.

Modernisering genom eOperator

– Kraven på effektivitet och utveckling är höga, och hos Solar vill vi vara en del av den robotiska och tekniska utvecklingen, säger Sondre Ressem, VP Operations på Solar.

eOperator, Element Logics robotplockningsenhet, har nu varit i drift på Solars lager i Norge under ett par månader. Det plockar kundorder från karusellporten i AutoStore till kartonger som är redo att skickas ut.

– Vi ville att eOperator skulle hålla jämna steg med utvecklingen i samhället. Vårt mål är att fortsätta växa samtidigt som vi fokuserar på kostnader, effektivitet, hållbarhet och digitalisering. För att göra detta måste vi anta ny teknik, som kan hjälpa oss i vårt dagliga arbete och produktion, fortsätter Ressem.
 

Installation som utgör en milstolpe

– Trycket på försörjningskedjorna är idag enormt. Därför skapade vi eOperator för att hjälpa våra kunder att bli ännu effektivare genom automatisering, säger Henrik Berglund, affärsutvecklare på Element Logic.

Berglund har varit ansvarig för utvecklingen av eOperator och förklarar att installationen hos Solar är en milstolpe.
– Nu arbetar den i ett riktigt lager, i en produktionsmiljö, hanterar riktiga kundorder och drivs av Solars lagerpersonal. Siffrorna överträffar också våra förväntningar, säger Berglund.
Skalbarhet och att ge kunderna möjlighet att växa med systemet är en viktig anledning till att välja Element Logic som din automatiseringspartner.

– EOperator ger oss ett ytterligare verktyg för skalbarhet. För många kunder blir detta nästa naturliga utveckling av deras redan automatiserade lager, förklarar Berglund.

 

bild
”Trycket på försörjningskedjorna är idag enormt. Därför skapade vi eOperator för att hjälpa våra kunder att bli ännu effektivare genom automatisering” Henrik Berglund, affärsutvecklare på Element Logic.

 

Automatiserad plockning – integrerad med AutoStore

eOperator hjälper Solar i deras dagliga produktion, förklarar Department Manager Dan Espen Kvale.

– Installationen var plug and play, och feedbacken från lagerarbetarna är att den är enkel att använda. Med denna robotarm utvecklar vi AutoStore-lösningen vidare och ligger i teknisk framkant i vår bransch, säger Kvale.

EVOLUTION: eOperator ger Solars AutoStore-lösning utökad effektivitet.

Robotarmen arbetar vid en karusellport i en tunnel under AutoStore-systemet och mellan lagerarbetare på andra plockstationer. Den omges av transportband som transporterar kartonger till ingången av lagret.

– Det fungerar riktigt bra. Vi är intresserade av vidareutveckling och att se om vi kan inkludera ännu fler robotarmar i vår produktion, säger Ressem.

bild

Lagerarbetarna var initialt skeptiska

– Ett par medarbetare var till en början skeptiska och oroliga över om robotarmen skulle ta över deras uppgifter. Men efter att ha arbetat med den ett tag har de märkt att den förbättrar deras dagliga arbete, säger Kvale.

– Att få tillgång till ny teknik och utveckla nya färdigheter gör något med våra anställda. De tycker att det är spännande att arbeta med avancerad teknik, tillägger Ressem.

ARBETA HAND I HAND: Solars superanvändare Eva har nyligen arbetat med eOperator.

Fakta och siffror:

• 1 150 m2 rutnät-system
• 40 Red Line-robotar
• 1 eOperator
• 35 000 lådor
• 12 karusellportar

Vill du veta mer om eOperator?

Kontakta oss så berättar vi hur vår robotarm kan hjälpa ditt lager!