Midsommarresandet kvar på låga nivåer

Flygresandet har ökat kraftigt jämfört med 2020. Foto: Telia

Telias analys av svenskarnas resande under midsommarhelgen visar att de längre resorna ökade med fem procent jämfört med förra året. Gotland sticker ut med en ökning på 40 procent mot midsommar förra året och resorna mellan Stockholm och Arlanda ökade med 50 procent.

Telias data visar att det längre midsommarresandet (mellan län) fortfarande ligger 15 procent under 2019 års nivåer men har ökat med fem procent jämfört med midsommarhelgen förra året. Kortare resor mellan kommuner har dock minskat något jämfört med 2020 (-2%).

Flygresandet har ökat kraftigt jämfört med 2020. Det syns tydligast i resandet till Sigtuna kommun där Arlanda ligger som har ökat med 50 procent från Stockholms kommun. Det är dock fortfarande 50 procent lägre än midsommarhelgen 2019.

Telia även gjort en analys av ”aktivitet” på midsommarafton, dvs. hur många som uppehåller sig på ett område. I Stockholms innerstad ökade aktiviteten med 46 procent jämfört med 2020. Motsvarande siffra för Göteborgs innerstad var 16 procent. Det är dock fortfarande 40 procent lägre än nivåerna under midsommarafton 2019 i både Stockholm och Göteborg.

– Vår analys tyder på att livet så sakta börjar återgå till det normala även om det är en bra bit kvar till nivåerna före pandemin. Det ska bli spännande att studera semesterresandet i sommar och hur hemmajobbandet förändras när många kontor och arbetsplatser ser ut att öppna upp senare i höst, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.