Pappersbaserade pallsvep ersätter flerskiktsplast

Foto: Mondi
Svepprocessen. Foto: Mondi

Pappersjätten Mondi har i samarbete med den italienska maskintillverkaren ACMI skapat ett nytt pallsvepssystem som använder papper i stället för plast. Med systemet kan pallar svepas på ett sätt som minskar leveranskedjans beroende av plast och ger de förutsättningarna som krävs för att gå över till ett förnybart och återvinningsbart material. Det skriver Mondi i ett pressmeddelande.

Med systemet hävdar Mondi att de är först på marknaden med ett pappersbaserat alternativ för pallsvep vid transport.

Systemet Advantage StretchWrap (patentansökan är under behandling) består av en ny kvalitet av lättviktspapper som Mondi tillverkar särskilt för pallsvep. Enligt Mondi är det töjbart, perforationståligt och ger ett robust skydd för varor under transport. Dagens industristandard för pallsvep är ett flerskiktat plastmaterial.

Papprets imponerande töjbarhet och höga draghållfasthet gör det till ett tillförlitligt val för transport, framhåller Mondi. Materialet har genomgått accelerationstester med framgång.

Högtöjbart papper

– Den nya papperslösningen bygger på Mondis samlade erfarenhet av högtöjbart papper. Mondi har tillverkat starkt, töjbart papper för svepning av fjädermadrasser i över 20 år. Genom att fortsätta utveckla papprets parametrar med avseende på styrka, töjbarhet och låg vikt kunde vi börja fundera på nya användningsområden. Efter två års forskning och utveckling kan vi med stolthet presentera Advantage StretchWrap, vår innovativa pappersbaserade lösning för pallsvep. Det är ett utmärkt exempel på hur vi skapar förpackningar och papper där hållbarhet är en integrerad del av designen och använder papper överallt där det är möjligt, säger Paulus Goess, Sales Director Specialty Kraft Paper, Mondi, i pressmeddelandet..