Tallink Grupp återstartar rutten Stockholm-Tallinn

Baltic Queen kommer att trafikera från Stockholm och Tallinn varannan dag. Foto: Tallink

Tallink Grupp meddelar att man kommer öppna linjen Stockholm-Tallinn igen till sommaren efter nästan 16 månaders stillastående på grund av inreserestriktioner mellan Estland och Sverige. Rutten kommer initialt att trafikeras med ett fartyg, Baltic Queen, med avgångar från Tallinn och Stockholm varannan dag.

I en kommentar till återöppningen av linjen säger Tallink Grupps vd Paavo Nõgene:

– När vi tillfälligt stängde linjen Stockholm-Tallinn och därmed avbröt den viktiga regelbundna sjöfartsförbindelsen mellan våra två huvudstäder för första gången på decennier, trodde vi aldrig att det skulle ta oss nästan ett och ett halvt år att återställa denna direktförbindelse. Jag är mycket glad över att smittspridningen nu gått ner tillräckligt och att vaccineringen har nått en punkt där karantänfri resa mellan Sverige och Estland är möjligt, och vi därigenom äntligen gradvis kan starta upp verksamheten på denna viktiga rutt.

– Eftersom restriktionerna långsamt börjar lätta upp och vi noga kommer att följa hur smittspridningen utvecklas under de kommande månaderna, startar vi upp verksamheten successivt. Inledningsvis erbjuder vi därför avgångar med ett fartyg från Stockholm och Tallinn varannan dag. Våra fartyg fortsätter att ge tillräckliga möjligheter att hålla avstånd och vi fortsätter givetvis även med de extremt strikta hygien- och desinfektionsförfarandena ombord

Återöppningen av linjen kommer också att ge människor som arbetar i Skandinavien möjlighet att återigen resa till jobbet med sina fordon. För närvarande kommer Tallink även att fortsätta ta passagerare med fordon ombord på lastfartygen Sailor och Regal Star som trafikerar mellan Kapellskär och Paldiski.