OLW transporterar 550 ton potatis i veckan fossilfritt

Koldioxidbesparing på över 90 procent när Orkla och OLW övergår till fossilfritt. Foto: Orkla

Varje vecka transporterar OLW 550 ton potatis från potatislagret i skånska Nöbbelöv till värmländska Filipstad där de blir potatischips. Sedan den 1 mars körs dessa transporter med fossilfritt bränsle. Det innebär en årlig sänkning av fossilbaserad koldioxid med 291 ton. Det här är en riktad insats för att minska koldioxidutsläppen och en del av färdplanen för ”Fossilfri Filipstad” där målsättningen är en helt koldioxidneutral chipsfabrik.

Orkla Confectionery & Snacks har skrivit på DLFs ”Transportiniativet 2025”, vilket innebär att inrikestransporter, både egenutförda och köpta, ska vara fossilfria senast 2025. Ett av OLW:s största transportinköp är transporten av potatis från Nöbbelöv till Filipstad, och nu är dessa transporter fossilfria. Tillsammans med transportföretaget Akka Frakt har OLW gått över till HVO100  i alla sina transporter, vilket innebär en årlig sänkning av fossilbaserad koldioxid med 291 ton.

– En tredjedel av de nationella utsläppen av växthusgaser kommer från inrikes transporter. Det känns bra att göra skillnad inom ett område som får stor effekt. Det här är ett stort kliv i vår färdplan mot en helt fossilfri chipsfabrik. Genom att byta drivmedel till HV0100 har vi gjort en koldioxidbesparing på 91 procent, säger Magnus Forsling, chef Varuförsörjning & Logistik på Orkla Confectionery & Snacks Sverige.