Robotsystem i nytt livsmedelslager i Örebro

Den nya lagerbyggnaden blir dubbelt så stor som Matsmarts nuvarande lager, 20 000 kvadratmeter med 10 000 pallplatser och 14 lastkajer. Foto: Matsmart

När e-handlaren Matsmart investerar i ett nytt, automatiserat och över 20 000 kvadratmeter stort lager i Örebro väljer man robotsystemet AutoStore från Element Logic. I det nya solcellsdrivna lagret, som beräknas tas i drift våren 2022, kommer 149 robotar effektivt hjälpa personalen att plocka och packa varor.

Matsmart, som säljer mat- och konsumentprodukter som annars riskerar att slängas, har vuxit kraftigt varje år sedan starten 2014. Den starka tillväxten sägs också vara bakgrunden till att företaget investerar i ett nytt robotiserat och automatiserat lager.   

– Det är väldigt spännande att vi på Element Logic tillsammans med Matsmart visar att AutoStore är rätt automationslösning för denna typ av snabbväxande eGrocery-verksamhet. Att vi dessutom är med och bidrar till att en aktör inom en allt mer hållbar livsmedelsbransch också får en vass, kostnadseffektiv och mer hållbar logistik är ju ett stort plus i kanten säger Thomas Karlsson, Managing Director på Element Logic Sverige.

Matsmarts logistikchef Conrad Edgren kommenterar bolagets investering i det automatiserade lagret så här:

– Vårt nuvarande lager är så effektivt det bara går, utifrån sin storlek och organisation. Våra medarbetare gör ett fantastiskt jobb. Men vi närmar oss väldigt snabbt vårt kapacitetstak i nuvarande lokaler och det är dags att växla upp till nästa nivå. Vi räknar med att vårt nya lager ger oss tre gånger högre kapacitet i ett slag och det finns gott om utrymme att växa ytterligare.  

Den nya lagerbyggnaden blir dubbelt så stor som Matsmarts nuvarande lager, 20 000 kvadratmeter med 10 000 pallplatser och 14 lastkajer.