Nytt system reducerar energiförbrukningen hos färjor

AI minskar färjors klimatpåverkan. Foto: RISE

Rederi AB Ventrafiken och forskningsinstitutet RISE har startat ett samarbete där man samlar in öppna data som kan användas för testning av maskininlärning och artificiell intelligens. Bland annat vill man hitta nya sätt att minska färjors klimatpåverkan.

Ett av Ventrafikens fartyg, bilfärjan M/S Uraniborg, har utrustats med systemet Blueflow Energy Management Systemsom samlar in data om energiförbrukning. Den insamlade data kan sedan användas öppet av utvecklare och forskare för att testa allt från enkla maskininlärning och avancerade AI-algoritmer i syftet av att optimera energiförbrukningen på fartyg.

– Klimatförändringen kräver att vi samarbetar på tvärs och att företag och verksamheter och delar kunskap med varandra. Vi är glada att vi kan stötta forskningssamhället med att hitta nya hållbara sätt att minska klimatpåverkningen genom digitalisering, säger Linus Olsson, vd Rederi AB Ventrafiken.

– Vårt system ska stötta besättningen och rederierna i deras dagliga beslut, som kan reducera energiförbrukningen. Vi på Blueflow är nyfikna på att se vilken ytterligare potential vår data har för att optimera energiförbrukningen, säger Peter Knudsen, vd Blueflow Energy Management.

– Att bedöma data och skapa riktmärken kommer att ge forskningssamhället möjlighet att tillämpa och testa nya verktyg inom AI och ML, maskininlärning, som i sin tur vill kunna minimera klimatpåverkan, säger Johannes Hüffmeier, senior projektledare, RISE.