Arriva tecknar avtal med Region Skåne

Avtalet värt cirka 1,5 miljarder kronor. Foto: Arriva

Efter att förvaltningsrätten prövat ett överklagande får nu Arriva förtroendet att från och med december 2021 driva den kollektiva regiontrafiken i Kristianstad. Sedan december 2020 driver Arriva även stadstrafiken i Kristianstad. Avtalet löper på åtta år och är värt cirka 1,5 miljarder kronor.

Vid trafikstarten av regiontrafiken i Kristianstad bedrivs trafiken med 31 nya Scania Citywide LE boggie biogas bussar. Sedan tidigare körs 53 bussar i stadstrafiken. Senare i avtalet ersätts 46 av de 53 stadsbussarna med nyinköpta bussar. Vid trafikstarten i december 2021 anställs 50 nya förare.

− Det nya avtalet ger boende i Kristianstad och Nordostområdet ett punktligt, tryggt och flexibelt utbud inom kollektivtrafiken och nu kommer det bli nya fordon, vilket vi hoppas ska öka reseupplevelsen än mer. Vår förhoppning är att det leder till att ännu fler, väljer att åka med kollektivtrafik den dag då det blir aktuellt, vilket bidrar till ett mer hållbart samhälle, säger Saman Tondnevis, Affärsområdeschef Buss på Skånetrafiken.

− Bussbranschen är hårt drabbad av pandemin, säger Martin Frennessen, trafikchef på depån i Kristianstad. Men vi arbetar hårt för att vara beredda att ta emot alla resenärer när allt återgår till ett normalläge igen.