Container Centralens logistik omfattar fyra miljoner containers, vagnar och hyllådor

System ska hålla koll på 20 000 trädgårdsodlare och handlare runt om i Europa. Foto: Outsystems

Det är en delikat och komplex logistikkedja som bär upp Europas trädgårdsodlare och handlare. De ska inte bara skeppa växter och färskvaror mellan sig, de ska också smidigt ställa upp och plocka ner produkter från hyllorna. Därför behövs Container Centralen, CC, som är ledande i Europa när det gäller återanvändbara transportenheter för trädgårdsindustrin. Företaget stod dock inför en brådskande teknikutmaning. Det är ingen enkel uppgift att hålla koll på 20 000 trädgårdsodlare och handlare runt om i Europa. Om man dessutom lägger till alla enheter som varje odlare och handlare behöver för att transportera och ställa ut varorna, blir det närmare fyra miljoner containers, vagnar och hyllådor. 

Därför har Container Centralen ett väl utvecklat system med RFID-taggar på varje av dessa 4 miljoner enheter och scanners på deras över 70 depåer runt om i Europa. På detta sätt kan de hålla reda på var alla enheter är för tillfället och vilken enhet som är på väg vart. Det är det största systemet för återanvändbara transportenheter inom trädgårdsindustrin i Europa. Till sin hjälp har Container Centralen haft RFID-scanners byggda på Windows. Dessa började dock bli gamla och behövde bytas ut inom bara sex månader. Det blev en tidskritisk situation, som måste lösas snabbare än vad som vore möjligt med en traditionell utvecklingsprocess. 

Då hörde CC och dess partner Quatronic av sig till Outsystems med målet att inom den snäva tidsramen skapa en ny skräddarsydd applikation för företagets scanners. Den behövde vara skräddarsydd för att klara alla uppgifter utöver inskanning och dessutom framtidssäkrad för att fungera på alla typer av framtida enheter, från mobiler till surfplattor, från Android till iOS.

Quatronic kunde tillsammans med Outsystems ta fram en testversion på bara fyra veckor. Testversionen kunde sedan gå i produktion på bara fyra månader. Det var möjligt genom OutSystems Forge, där flera förbyggda komponenter kan hämtas, exempelvis kameraintegration och PDF-utskrifter.

– Vi behövde en skräddarsydd mjukvara och nya scanners för våra 70 depåer och med hjälp av OutSystems flexibilitet och snabbhet kunde vi utveckla plattformen på bara sex månader, säger Ben Brouwer på Container Centralen. ”Nu har vi en god grund för fortsatt snabb och kontinuerlig innovation.”