Helsingborg fortsatt i topp när det gäller logistiklägen

Helsingborgsregionen stärker sin andraplats på listan över Sveriges bästa logistiklägen 2021. Foto: Studio E.

I den årliga listningen som Intelligent Logistik gör av Sveriges bästa logistiklägen som tar sig Helsingborgsregionen in på en andra plats, klättrar poängmässigt och behåller den bästa placeringen någonsin från fjolåret.

– Det är mycket glädjande att Helsingborgsregionen fortsätter att hävda sig väl. Vårt geografiska läge, vår konkurrenskraftiga hamn samt de senaste årens kraftiga expansion av logistikföretag befäster regionens position som logistiknav. Det skapar förutsättningar för fortsatt tillväxt och välbehövliga jobb, vilket innebär mer pengar till välfärden, säger Peter Danielsson, ordförande i kommunstyrelsen i Helsingborg.

Under 2021 beräknas 93 500 kvadratmeter logistikytor tillkomma Helsingborgsregionen som befinner sig mitt i ett växande konsumtionscentrum. Byggnationen av en ny containerterminal omnämns också i motiveringen och visar tydligt var framtiden är på väg.

För några veckor sedan fattade kommunfullmäktige det historiska beslutet om att påbörja processen med att flytta containerterminalen i Helsingborgs Hamn söderut. Satsningen som är i miljardklassen berör inte bara Helsingborgs stad utan kommer att påverka hela Sveriges näringsliv.

Investeringarna och specialiseringen inom containersegmentet började redan på 1980-talet i Helsingborg. Sedan 2013 har volymtillväxten i hamnen legat på i genomsnitt 7 procent varje år och flera av de stora containerrederierna använder Helsingborg som sin länk mellan Skandinavien och Europa. Huvudlinjerna går till stora europeiska städer som Hamburg och Rotterdam, där globala destinationer ansluter. Ungefär 90 procent av all frukt och grönt som äts i Sverige kommer via Helsingborg som har Nordens största hamn för frukt och grönt.

– Signalen är tydlig. Logistiksatsningen fortsätter i Helsingborg och det är en spännande framtid vi går till mötes. Regionens logistikfokus bidrar till att verksamheter expanderar, att arbetstillfällen skapas, inflyttning ökar och nya bostäder byggs i en region som fortsätter växa och utvecklas i snabb takt, säger Nicklas Romell, CCO i Helsingborgs Hamn.