Fler väljer bilen i Skåne under pandemin

74 procent av Skåningarna uppger att de ändrat sitt resande med kollektivtrafik på grund av pandemin. Graf: Skånetrafiken

Tre fjärdedelar av skåningarna har ändrat sitt sätt att resa på grund av pandemin, färre känner sig trygga i kollektivtrafiken och fler väljer bilen. Trots detta är kundnöjdheten stabil och punktligheten har förbättrats. Det visar årets resultat av Kollektivtrafikbarometern som just offentliggjorts.

Under 2020 har kollektivtrafiken i Skåne haft ett stort fall i antalet resenärer. 74 procent av skåningarna uppger att de har ändrat sina resvanor i kollektivtrafiken på grund av coronapandemin. Många äldre personer avstår helt och hållet från att resa i kollektivtrafiken.

Skåningarna har lyssnat till Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer, vilket gjort att de som behövt resa i större utsträckning valt bilen framför att resa kollektivt. Fler har också valt att gå eller cykla. Detta har påverkat Skånetrafikens marknadsandel negativt och den sjunker i samtliga åldrar. För år 2020 är resultatet 22 procent jämfört med 2019 års resultat på 32 procent.

Kundernas upplevelse av trygghet har försämrats under året. År 2020 är det 66 procent som instämmer i att det känns tryggt att resa med Skånetrafiken, vilket är en liten försämring jämfört med 2019 (68 procent). 64 procent av skåningarna känner någon eller mycket oro för att bli smittade av coronaviruset vid resor med kollektivtrafik. Äldre upplever en högre grad av oro jämfört med yngre när de reser i kollektivtrafiken.

–  För Skånetrafiken har resultatet i Kollektivtrafikbarometern varit till stor hjälp för att snabbt ge svar kring marknadsandelen och kundnöjdheten och för att bättre förstå kollektivtrafikens roll under rådande pandemi. Kollektivtrafikbarometern hjälper oss också för att säkerställa våra resenärer rätt erbjudanden när pandemin klingat av, berättar Johan Gomér, Chef Enhet Strategi på Skånetrafiken