Stockholmsrederi först ut med eldrivna båtturer

El-mobilitet går till sjöss. Foto: Ecosightseeing

Med huvudverksamheten inom sightseeing, möten och event har det senaste året varit minst sagt tufft. "Men vi har utnyttjat tiden till att satsa och rusta för framtiden" säger Pontus Sunnanstaf hållbarhetschef på Ecosightseeing.

Redan vid starten av företaget 2019 var ett av målen att bli det första 100% eldrivna rederiet i Sverige, i oktober 2020 var det målet uppnått.  Nu har de som första rederi i Sverige fått sina båtturer certifierade och märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

x

Genom en innovativ elkonvertering där den gamla dieselmotorn lyftes ut och ersattes med elmotor förverkligades visionen om en utsläppsfri framdrivning. Istället för dieseltankar är det idag batterier under bänkraderna där passagerarna sitter. Batterierna är återvunna från begagnade Teslabilar. Elen som "tankas" från Stockholms Hamnar kommer från sol, vind och vatten och är miljömärkt Bra Miljöval. 

– När vi läste på om Naturskyddsföreningens miljömärkning och det viktiga arbete som dom gör så bestämde vi oss för att ta steget fullt ut och låta certifiera även vår verksamhet, säger företagets vd Elias Nilsson.